Lied moet helpen bij studiekeuze

Het lied moet helpen bij de studiekeuze. © L1
Leerlingen van het voortgezet onderwijs worden op jonge leeftijd geconfronteerd met lastige keuzes. Een van die keuzes gaat over de vervolgopleiding. Mbo-opleider Gilde Opleidingen vraagt aandacht voor het belang van het maken van een juiste studiekeuze.
Samen met singer-songwriter Stef Classens lanceert Gilde Opleidingen een lied over de zoektocht naar de juiste studiekeuze. "Uiteindelijk is het belangrijk dat de leerlingen zich in het nummer kunnen verplaatsen en daardoor het gesprek kunnen aangaan met ouders, leraren, decanen, vrienden, en familie", zegt Sue Poos van Gilde Opleidingen.

Juiste studiekeuze

Volgens het opleidingsinstituut is het belangrijk om je hart te volgen bij het maken van een studiekeuze: "Goed opgeleide vakmensen zijn broodnodig om de nijpende tekorten op de arbeidsmarkt aan te vullen. Het is van onmiskenbaar belang om vakmensen op te leiden die vanuit hun hart, vol passie het vak willen uitoefenen." Uit landelijke cijfers blijkt dat jongeren steeds vaker vroegtijdig school verlaten of meerdere malen switchen van opleiding. Verkeerde keuzes of een opleiding zonder toekomstperspectief gelden als belangrijkste reden.

Perspectief bieden

"Daarom is het belangrijk om jongeren goede (beroeps) beelden en perspectieven te bieden over de complexe keuzes die zij moeten maken. Als mbo-opleider voelt Gilde Opleidingen een grote verantwoordelijkheid voor het erkennen van deze worsteling rondom studiekeuze en te luisteren naar het gevoel van leerlingen", geeft Poos toe. "Daarnaast willen wij jongeren, en scholen in het voortgezet onderwijs, laten voelen en beleven dat ze er niet alleen voor staan. Dat ze hulp kunnen vragen en die ook krijgen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de complexe keuze simpeler te maken is, door de nadruk te leggen dat jongeren moeten kiezen vanuit hun hart."

Vandaag maak ik een keuze

'Vandaag maak ik een keuze' is de titel van het lied dat woensdag gelanceerd werd om het thema studiekeuze en het kiezen vanuit je hart onder de aandacht te brengen. Naast het lied wordt ook een bijbehorende videoclip uitgebracht.

Keuzestress

De hoofdrolspeler, de 18-jarige student van Gilde Opleidingen Klin van den Heuvel, heeft zelf ook de nodige ervaring met studiekeuzestress. "Ik kon me gelijk vinden in het nummer. Ik vond het zó moeilijk om als 16-jarige voor een opleiding te kiezen. Na lang nadenken koos ik voor een opleiding waar ik achteraf niet gelukkig van werd. Ik had geen motivatie en raakte de weg even helemaal kwijt. Na lang zoeken en veel gesprekken met ouders en school besloot ik te kiezen voor een opleiding die bij me past en die ik ook nog eens echt leuk vind. Je moet doen wat je leuk vindt, maakt niet uit wat."

Tour door Limburg

Gilde Opleidingen brengt het nummer op verschillende middelbare scholen in Noord- en Midden-Limburg op 17, 18 en 30 januari ten gehore door een persoonlijk optreden van Stef Classens, bekend van programma's als De beste singer-songwriter van Nederland en The Voice of Holland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!