Restauratie-cursus voor kids: 'Even niet bibberen'

Kinderen aan de slag als restaurator in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. © L1 (Peter Beeker)
Bibberhandjes kun je niet gebruiken. Als volleerd restaurator van oude schilderijen moet je een vaste hand en veel geduld hebben.
De middagworkshop in het Bonnefantenmuseum in Maastricht is goed bezocht. Zeker twintig kinderen hebben zich gemeld voor een 'spoedcursus' restaureren. Onder leiding van Julie Fassbender van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) gaat ieder een aan de slag.

Mengen

Na een stukje theorie over de verschillende lagen waar een schilderij uit bestaat worden penseeltjes en kwasten uitgedeeld. De kinderen mogen zich buigen over een gekopieerd fragment van het werk Tweevoudige Gerechtigheid uit 1475-1477 van de Maastrichtse kunstschilder Jan van Brussel. Ga er maar aan staan. "Ik heb net de verkeerde kleuren gemengd er klopt niets van", zegt een van de jonge deelnemers.

Mooie baan

Volgens professioneel restaurator Julie Fassbender is het vooral de kunst om goed te kijken naar een schilderij: "Ja het is ook een mooie baan waar je denk ik meer verdient als veel kunstenaars van toen wiens werken we tegenwoordig restaureren."
Het Bonnefantenmuseum wil samen met SRAL de workshop Vandaag ben ik restaurator vaker organiseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!