Bewoners met handen in haar vanwege ondergelopen kelders

Een pomp in een Baarlose kelder © L1 (Pascal Courbois)
Bewoners van de Kasteellaan in Baarlo zitten met de handen in het haar. Ze kampen al maanden met ondergelopen kelders. Volgens de huiseigenaren is het grondwaterpeil de boosdoener.
Ze hebben specialisten geraadpleegd en de gemeente ingelicht, maar het probleem is nog altijd niet opgelost. De Baarlonaren zijn het zat en dreigen met juridische stappen.

Eigen verantwoordelijkheid

"U bent zelf verantwoordelijk voor een droge kelder", Is het letterlijke antwoord van het waterschap in een mail aan Eric Jorem, een van de bewoners van de Kasteellaan. Maar daar laat hij het niet bij zitten. Jorem en een tiental bewoners van de Kasteellaan hebben zich verenigd. Als collectief staan ze sterker en hopen ze dat er iets aan hun problemen gedaan wordt. Want al ze kampen al van voor Kerstmis met de problemen.

Extreme hoeveelheid regen

Ook de gemeente Peel en Maas laat weten dat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de door grondwater ondergelopen kelder. "Door de vele regen in de afgelopen maanden kunnen er problemen ontstaan door een hoge grondwaterstand. Het grondwater zit normaal op de meeste plekken diep. In veel gevallen ligt het grondwater daarom ook onder het niveau van kelders", zegt de gemeente in een reactie. "Dit is niet alleen bij de Kasteellaan in Baarlo aan de orde, maar ook op andere plekken. Het is een vervelend gevolg van de extreme hoeveelheid neerslag van de afgelopen tijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!