Kathedraal vol bij afscheid bisschop Harrie Smeets

Ruim 1000 mensen namen in de Roermondse Caroluskapel afscheid van bisschop Harrie Smeets © Bisdom Roermond
De uitvaart van oud-bisschop Harrie Smeets komende zaterdag, zit vol. Alle vrij beschikbare plaatsen zijn in één dag gereserveerd. Alleen voor mensen met een persoonlijke uitnodiging is nog plaats.
Mogelijk komen er in de loop van de week nog plaatsen vrij, laat het bisdom Roermond weten.

1000 mensen

De uitvaart in de Roermondse kathedraal is zaterdagochtend om 10:30 uur. Daar is plek voor duizend mensen, onder wie een groot aantal genodigden. De oud-bisschop wordt na die mis bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in de stad.

Wake

Donderdag en vrijdag lag de voormalig bisschop opgebaard in de Caroluskapel in de bisschopsstad. Ruim duizend mensen maakten van de gelegenheid gebruik om afscheid te nemen van de in Heerlen geboren Smeets. Hij werd in 2018 tot bisschop gewijd, maar na drie jaar bleek werd hij ziek. Het ging om een hersentumor, een jaar later gevolgd door een tweede.

Ontslag

Begin dit jaar werd duidelijk dat Smeets niet meer behandeld kon worden, waarop alle behandelingen werden stopgezet. Op 10 augustus dit jaar kreeg Smeets eervol ontslag van de paus als bisschop van Roermond, om zijn verslechterende gezondheid. Smeets overleed vorige week woensdag in het bisschopshuis aan de Paredisstraat in Roermond.
Vicaris-generaal René Maessen van het bisdom is sindsdien diocesaan administrator. In die hoedanigheid bestuurt hij het bisdom tot de paus een nieuwe bisschop benoemt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!