Regen en wind: Veilig je vuurwerk afsteken ondanks het weer

Er wordt veel regen en wind verwacht tijdens de jaarwisseling. © iStock
Er wordt veel regen en wind verwacht deze jaarwisseling. Met name forste windstoten kunnen voor de nodige risico's zorgen bij het afsteken van vuurwerk.
Met deze tips kun je toch veilig je vuurwerk afsteken.

Stabiliseren

Zo is het voornamelijk van belang dat je je pot of doos goed stabiliseert. Klinkers of houten balkjes kunnen hierbij al helpen. Ondanks het verzwaren van sommige verpakkingen kan de flinke wind er toch voor zorgen dat het omwaait. Zet je vuurwerk tussen de klinker of balkjes in en je verkleint het risico op omvallen.
In 2022 ging L1 langs bij Roeland Spierings die een outdoorwinkel heeft en al jaren vuurwerk verkoopt. Hij gaf toen al tips om veilig je vuurwerk af te kunnen steken.

Safety first

Naast het goed stabiliseren is je eigen veiligheid natuurlijk ook van belang. Zo wordt het dragen van een veiligheidsbril altijd en overal aangeraden. Daarnaast wordt ook geadviseerd een aansteeklont te gebruiken in plaats van een aansteker.

Huisdieren

Niet alleen voor ons als mens kan het vuurwerk voor de nodige schrik zorgen. Huisdieren beleven vaak angstige momenten tussen al het geknal en geknetter van vuurwerk. Dierenarts Annick Mes zegt dat het vooral van belang is om zelf kalm en rustig te blijven. "Dieren voelen alles aan. Dus ook zenuwen bij het baasje." Daarnaast geeft Mes aan dat lange wandelingen overdag helpen. "Zo wordt het beestje vaak al moe en dat zorgt ervoor dat je 's avonds, tijdens het geknal, wat minder naar buiten hoeft." Als laatste tip vertelt Mess dat een radio of televisie die aanstaat het geluid van buiten voor huisdieren kan overstemmen.

Opruimen

Om voor een schoon straatbeeld te zorgen wordt het opruimen van vuurwerk ieder jaar weer op prijs gesteld. Maar het opruimen van je eigen vuurwerk voorkomt ook dat anderen, of zelfs honden of katten, er bij in de buurt komen. Zeker in het geval van vuurwerk dat eerder niet afging kan dit grote problemen voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!