Extra 'shinen' in de kerk voor alle heilige boontjes

De Lambertuskerk in Horst is klaar voor de nachtmis tijdens Kerstmis. © L1 (Peter Beeker)
Voor pastoor-deken Wilson Varela is de druk bezochte nachtmis in Horst een uitgelezen kans om extra te 'shinen' voor kerkbezoekers die zich maar één keer per jaar laten zien.
Wilson Valera is een kerstkind bij uitstek: "Ik ben geboren in Colombia om 1 uur 's nachts tijdens Kerstmis. Het is bijzonder om op dezelfde dag jarig te zijn als de baas, Jezus Christus."

Gepoetst

Net als in iedere andere Limburgse kerk steken ook in Horst de vrijwilligers de handen uit de mouwen in voorbereiding op de nachtmis. Jan Bouten: "Het koper is gepoetst en we hebben alles uit de kast gehaald. Het is altijd veel werk natuurlijk zo'n mis."

Boodschap

Traditioneel zit de kerk tijdens kerstmis goed vol. Pastoor-deken Valera ziet er een uitdaging in om al die eenmalige kerkbezoekers te inspireren. "Ik bedoel dat helemaal niet negatief want het is een kans om ze één keer per jaar het de boodschap van ons geloof te brengen. Daarom bereid ik mij altijd goed voor op deze mis."

Colombia

De priester met Colombiaanse roots werkt als 25 jaar in Nederland. Bijna 15 jaar is hij een van de geestelijke roergangers in Limburg. Dialect verstaat hij inmiddels prima, ondanks dat hij het nooit zal spreken. "Kerstmis en Nieuwjaar zijn de momenten om samen te zijn met je familie. Helaas gaat dat in mijn geval niet. Mijn ouders in Colombia bezoek ik met enige regelmaat maar tijdens deze dagen is dat door mijn werk natuurlijk onmogelijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!