Bibliotheek Schunck maakt ouders en kinderen taalvaardig

VoorleesExpress Heerlen © L1
In Heerlen-Noord is 20 procent van de inwoners laaggeletterd of laagtaalvaardig. Bibliotheek Schunck heeft daarom een aanpak ontwikkeld voor het hele gezin.
"De doelgroep is moeilijk te bereiken. Taalvaardigheid wordt vooral bevorderd als je het hele gezin betrekt. Eerst moeten we dus het vertrouwen van de ouders winnen. Dat kan weken en soms maanden duren", vertelt Hetty van der Velden van Schunck.

Talig in huis

Eenmaal achter de voordeur komt een gezinsconsulent taal elke week langs om spelenderwijs taalvaardigheid te ontwikkelingen bij kinderen. Dit doet Schunck onder de noemer 'Gezinsgericht werken'. Het is een gezinsgerichte aanpak met als doel: een taalrijke omgeving in huis creëren. Je bent laagtaalvaardig als je de taal niet of nauwelijks beheerst. Je spreekt alleen van lage taalvaardigheid met betrekking tot anderstaligen of bij kinderen. De term laaggeletterdheid geldt voor volwassenen.
Bij de familie Nedjrabi komt gezinsconsulent Rowan Quix wekelijks langs om Maryam (bijna vier jaar) te helpen met taal. Maryam moet over een paar maanden naar de basisschool. Tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar zou een kind al tussen de 1000 en 2000 woorden moeten begrijpen. Kinderen beginnen dan complexere woorden en zinnen te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld "Ik wil mijn bal" zeggen in plaats van alleen maar "bal." Maar voor Maryam is dat nog lastig.

Noodzaak

"De noodzaak van deze ontwikkeling op jonge leeftijd is groot. Als er in deze leeftijd een achterstand ontstaat, is dat later moeilijk in te halen", zegt Ingrid van den Bunder, bestuurder-manager van Peuteropvang Heerlen. Als ouders moeite hebben met taal kan dat tot lage taalvaardigheid leiden bij de kinderen. Ouders lezen hun kinderen niet voor omdat ze niet of nauwelijks Nederlands kunnen lezen, of uit hun eigen kindertijd niet bekend zijn met voorlezen. Of omdat ze gewoonweg niet praten met de peuters.

Schaamte

Laaggeletterdheid komt op verschillende manieren tot uiting. Formulieren die niet compleet zijn ingevuld, afspraken die niet worden opgeschreven waardoor ouders niet op een ouderavond komen, mailtjes die onbeantwoord blijven of zelfs mensen die geen e-mailadres hebben. Het zijn allemaal manieren om lees- en schrijfsituaties te vermijden. In plaats daarvan worden vaak smoesjes verzonnen, uit schaamte.
Schunck is bij circa 95 gezinnen actief.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De documentaire 'Laat Ons Hopen, een nieuw leven in Heerlen-Noord' is hier te zien.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. © Website: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!