Nieuws

De Peel en Weerterheide: Defensie onderzoekt opties

Vliegbasis De Peel © Defensie
Het Ministerie van Defensie heeft meer ruimte nodig om te oefenen en wil sommige locaties (op)nieuw in gebruik nemen. In Limburg kijkt Defensie naar vliegbasis De Peel en het oefenterrein Weerterheide.
Dat staat in de notitie over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie van staatssecretaris Christophe van der Maat.

Budel en Weerterheide

Om te oefenen op de Weerterheide heeft Defensie faciliteiten in de buurt nodig, zoals tankvoorzieningen, een afspuitplaats en voor infrastructuur. Defensie wil hiervoor de kazerne in Budel gebruiken, die nu verhuurd is aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Defensie heeft verder meer grond nodig rond het oefenterrein Weerterheide. Dat is nu te klein en niet geschikt om te trainen in compagnieverband (100 tot 150 militairen).

Veiligheidssituatie

"In de wereld verslechtert de veiligheidssituatie in hoog tempo", schrijft staatssecretaris Van der Maat in zijn notitie. Daarom wil hij veel meer kunnen oefenen en vaker vliegen met straaljagers, helikopters en drones. Op de grond wil hij meer schieten met zware munitie en extra oefenterreinen.

Vliegbasis De Peel

Heropening van Vliegbasis De Peel in Vredepeel is een van de mogelijkheden die Van der Maat gaat onderzoeken. De basis in het noorden van Limburg op de grens met Brabant werd als vliegveld begin jaren '90 gesloten, maar Defensie wil het weer in gebruik nemen. Als het onderzoek verschijnt en blijkt dat de vliegbasis heropend mag worden, gaan er weer straaljagers landen en opstijgen vanaf Vredepeel. De Luchtmacht wil daar gaan oefenen met straaljagers van het type F-35.

Stikstof

Er is al langere tijd sprake van het heropenen van die vliegbasis. In september werd een rapport gepresenteerd aan gemeenten en provincie over de heropening. Defensie liet daarvoor een stikstofberekening uitvoeren. Daaruit bleek dat er vooralsnog geen bezwaren zijn om Vliegbasis De Peel in Vredepeel te heropenen.
Omliggende gemeenten in Limburg en Oost-Brabant zijn geen voorstander van de heropening van vliegbasis De Peel. Omwonenden maken zich onder andere zorgen over de geluidsoverlast.

Keuzes

Van der Maat gaat een milieu effect-rapportage starten voor de talloze manieren waarmee de oefencapaciteit kan worden uitgebreid. Uit al die projecten moet uiteindelijk een keuze worden gemaakt over welke uitbreidingsmogelijkheden benut zullen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!