VieCuri luidt noodklok: ziekenhuis in financieel zwaar weer

VieCuri in Venlo © Omroep Venlo
Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo staat onder financiële druk en luidt de noodklok.
Dat maakt het ziekenhuis donderdag bekend. VieCuri moet de komende jaren 12 miljoen euro gaan bezuinigingen.

Hogere kosten, inkomsten niet evenredig gestegen

Dat komt door de gestegen energiekosten, de inflatie en de hogere personeelskosten. "Tegenover de kostenstijgingen staan te weinig inkomsten omdat de vergoedingen van de verleende zorg niet evenredig stijgen", zo schrijft het ziekenhuis. Voor 2023 wordt een fors verlies verwacht van 6 tot 8 miljoen euro. "Daarom kijkt VieCuri naar wat ze zelf kan doen én wordt er ingezet op een tegemoetkoming door de zorgverzekeraars."

Uitdagingen

Er is sprake van een 'financiële onbalans'." De situatie van VieCuri is uitzonderlijk omdat veel zich tegelijkertijd aandient", zo vertelt IJsbrand Schouten, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Naast dat enorme kostenstijgingen onvoldoende worden gecompenseerd hebben we verloop van medewerkers op kritische functies waardoor we niet de omzet hebben kunnen halen waarop het ziekenhuis heeft gerekend."
De patiëntenzorg komt in ieder geval niet in gevaar, zo stelt de voorzitter. De bouwplannen voor het nieuwe OK-complex en medische beeldvorming gaan daarom door. "Ook de plannen voor de hoogst nodige vernieuwing van de locatie Venray gaan door", licht de bestuursvoorzitter toe.

Noodklok

Het ziekenhuis in Venlo luidt vanwege haar financiële situatie de noodklok voor meer hulp van de zorgverzekeraars. Volgens het VieCuri lopen er al meerdere maanden gesprekken met hen en de banken, om zo meerjarige financiële steun te krijgen. "De gesprekken verlopen constructief. De voor ons belangrijkste zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben uitgesproken dat zij de intentie hebben comfort te geven in de vorm van financiële steun. Daarmee bevestigen zij de belangrijke positie van VieCuri in de regio en dat is positief", zo zegt Schouten.

Minder werknemers, hetzelfde werk

Met het actieplan 'VieCuri versnelt' zou het ziekenhuis daarnaast efficiënter moeten gaan werken zodat met minder medewerkers hetzelfde werk gedaan kan worden. Er is daarom een vacaturestop ingesteld en tijdelijke ZZP-contracten worden niet verlengd. Een uitzondering geldt voor kritische functies, want 'vanzelfsprekend moet goede en veilige patiëntenzorg overeind blijven'. Het management, medewerkers, de OR en de Cliëntenraad zijn eerder deze week ingelicht over de plannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!