Vijfduizend kerstkaarten in Afferden

Theo Kleintjens met zijn kerstaartenverzameling © L1 (Lex van Moorsel)
Theo Kleintjens uit Afferden verzamelt kerstkaarten. Hij heeft inmiddels een verzameling van zo'n 5000 kaarten, netjes in mappen gerubriceerd op leeftijd en voorstellingen op de kaart. Kinderen en kerstgroepen zijn Theo's favorieten.
Hij verzamelt ze al jaren, liefst beschreven oude kaarten met postzegel, zodat de ouderdom is vast te stellen.

104 jaar oud

De oudste stamt uit november 1919 en werd vanuit Den Haag verstuurd naar Gent. "Dit is een kaart die ik ooit op een beurs gekocht heb. In het begin keek ik alleen naar de voorkant, of h
et een mooie kaart was. Nu vind ik een kaart pas interessant als die mooi én beschreven is., dan zit er een echt verhaal achter."

Brievenbus vol

De kaarten die tegenwoordig op beurzen worden aangeboden vindt Theo vaak te duur. "Vroeger betaalde je een dubbeltje of een kwartje voor zo'n kaart. Maar nu vragen ze al snel twee of zelfs vijf euro." De meeste kaarten heeft Theo zelf gekregen via de post. "Vroeger verstuurden wij zo'n 50, 60 kaarten naar familie en vrienden. En kregen we er net zoveel terug. Ik ben ook ooit begonnen om via de dorpskrant menden te vragen om hun kerstkaarten niet weg te gooien, maar aan mij te geven. Van januari tot maart zat hier soms de brievenbus vol. Maar tegenwoordig is het allemaal minder, een digitaal kaartje is makkelijker."

Prullenbak

Uit het grote aanbod koos Theo alleen de mooiste kaarten. "Kaarten met alleen een kerstboom of een kerstbal gaan meteen de prullenbak in. Maar als er kinderen op staan of een mooie kerstgroep dan ben ik geïnteresseerd." Hij schat dat zo'n 10 tot 20 procent van het aanbod door de selectie komt.

Minder

Theo Kleintjens en zijn vrouw versturen nog steeds échte kaarten, mét postzegel. Dat digitale is aan hem niet besteed. "Maar het worden er wel steeds minder, omdat mensen sterven bijvoorbeeld. Nu schrijven we nog maar zo'n 15 kaarten." De verzameling kerstkaarten groeit nog steeds, zij het een stuk langzamer. "Ik moet er maar eens over gaan nadenken wat er met de verzameling moet gebeuren als ik er straks niet meer ben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!