MUMC+: 'Onnodig 1274 kiezen en tanden getrokken'

Stockfoto © iStock
Bij 358 patiënten met kanker in het hoofd of de hals zijn 1274 tanden en kiezen achteraf gezien onnodig getrokken. Dat constateert tandarts Doke Buurman van het Maastricht UMC+ na onderzoek.
De tanden werden getrokken, omdat er kans was op een botinfectie door de bestraling.

Negatieve gevolgen

De botinfectie die door de bestraling kan ontstaan, is een zware complicatie die weer tot meer behandelingen kan leiden voor de patiënten. Dat kan worden voorkomen door tanden en kiezen te trekken. Maar er is nog weinig bewijs dat dit effectief is. Voor patiënten zelf zijn de gevolgen negatief: ze kunnen minder goed kauwen en slikken en dat kan leiden tot gewichtsverlies. Dat heeft dan weer een negatief effect op de behandeling. Het preventief trekken van tanden en kiezen kan dus onbedoeld slecht uitpakken voor de patiënt.
Daarnaast is het voor patiënten heel heftig: "Na de diagnose kanker krijgen ze ook nog eens te horen dat we tanden moeten verwijderen", vertelt Buurman.

'Geen ideale situatie'

Ze legt uit dat de tanden onder hoge tijdsdruk worden verwijderd. "Na de diagnose moet de bestraling zo snel mogelijk beginnen, maar de wonden door verwijdering moeten ook 10 tot 14 dagen herstellen. De tandarts moet dan dus razendsnel beslissen welke tanden of kiezen verwijderd worden en moet daarvoor weten wat de bestralingsdosis wordt. Op basis daarvan kunnen we het risico op botinfectie inschatten. Maar omdat het precieze bestralingsplan dan vaak nog niet gereed is én er wel grote haast is, maken we een inschatting. Geen ideale situatie", aldus Buurman.

Oplossing niet eenvoudig

Een gerichte oplossing voor het probleem is volgens de tandarts 'eenvoudiger gezegd dan gedaan'. "Nu we weten dat een groot deel van de tanden en kiezen onterecht is getrokken, moeten we hard op zoek naar manieren om gerichter preventief te verwijderen. Ik kan het team van artsen en radiotherapeuten niet dwingen om het bestralingsplan sneller te maken. Zij zijn vaak ook afhankelijk van onderzoeken en informatie die niet direct beschikbaar is".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!