Nieuws

Zwembad in kerk Heerlen lijkt haalbare kaart

Als het aan de gemeente Heerlen ligt, wordt de leegstaande kerk een zwembad © Impressie: Gemeente Heerlen
Voor de leegstaande Sint Franciscus van Assisikerk in Heerlen is een plan gemaakt om er een zwembad in te bouwen. De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzocht of dit überhaupt mogelijk is en de eerste resultaten van die onderzoeken zijn veelbelovend.
Het gebouw heeft de geschikte omvang voor een zwembad en de kerk verkeert bouwkundig in redelijk goede conditie. Na een eerste analyse blijkt ook dat de toegepaste materialen geschikt zijn voor een zwembadklimaat, en dat dit technisch mogelijk is.

Tegen de stroom in

"We kiezen er in Heerlen voor om geregeld tegen de stroom in te zwemmen. Om het anders te doen dan je misschien verwacht. Dat is met de keuze voor deze locatie absoluut het geval. Het is fantastisch als dit leegstaand rijksmonument een functie krijgt waar iedereen, jong en oud, gebruik van kan maken. Dat we dit erfgoed behouden voor onze stad. Dat kunnen we niet alleen. We zijn het kerkbestuur dan ook meer dan erkentelijk dat we hierin in een goede sfeer samen optrekken", zegt Jordy Clemens, wethouder centrumontwikkeling.

Zwembadklimaat

Er moet nu onder andere een ontwerp gemaakt worden. Daarbij moet rekening worden gehouden met verschillende dingen, zoals de inpassing van een zwembad in een kerk en behoud van alle aanwezige erfgoedelementen. Er zal ook onderzocht worden hoe er op de meest duurzame manier een gewenst zwembadklimaat gerealiseerd kan worden.
Het plan is tot nu toe dat de kerkdeuren in 2026 opengaan voor een eerste duik.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!