Nieuws

Maker gestolen Zegelboom wil nieuw kunstwerk Heerlen

kunstenaar Hans Nellen © L1
De gestolen bronzen zegelboom op de Promenade in Heerlen moet vervangen worden door een nieuw kunstwerk ter ere van de mijnwerkers.
Dat zegt kunstenaar Hans Lemmen, ontwerper van de zegelboom die afgelopen maand gestolen werd uit een depot in Sittard. Lemmen had dinsdagmiddag een gesprek met wethouder Jordy Clemens over de ontstane situatie.

Hartstikke boos

"We zijn beiden in ieder geval hartstikke boos", aldus Clemens, die afgelopen maand geconfronteerd werd met de diefstal. "Het kunstwerk lag opgeslagen bij een aannemer in Sittard, omdat we het gebied nu opnieuw aan het inrichten zijn. Daar is het gestolen."

Vreemde zaak

Zowel de kunstenaar als de bronsgieter vinden het een vreemde zaak. "Het kunstwerk lag afgedekt en het woog meer dan 600 kilogram. Dat steel je niet zomaar", aldus Hans Nellen. "Maar voor mij was het kunstwerk eigenlijk al half dood. Ze wilden van de boom een bruggetje gaan maken bij het herplaatsen. Daarmee is de zegelboom uit zijn verhaal gehaald. Uit de weg geruimd, dat doe je niet."

Mijnwerkers

Bronsgieter Marco Hornstra heeft vooral moeite met het feit dat de herdenking aan de mijnwerkers met de diefstal verdwenen is uit het hart van Heerlen. "Het was voor ons een heel eervolle opdracht. We zijn zelf ook arbeiders, die affiniteit voelen we zeker. Daarom hoop ik dat een soortgelijk kunstwerk terug komt op die plek."

Nieuw werk

Wethouder Jordy Clemens gaat de situatie nu opnieuw bekijken. "Er worden nu nieuwe woningen gebouwd in dat deel van het centrum. We willen in ieder geval op deze plek de identiteit en de ziel van de stad laten terugkomen. Het is aan de kunstenaar van een nieuw werk om daar straks invulling aan te geven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!