Nieuws

Hoe verloopt het ruimen van een graf?

Stockfoto. © iStock
Tweemaal is er melding gemaakt van menselijke resten die boven de grond lagen op de begraafplaats Tussen de Bergen in Roermond. Op 24 mei ontdekte een nabestaande menselijke resten van een begraven familielid. In juni trof dezelfde persoon bij een ander graf stoffelijke resten aan.
Waarschijnlijk zijn deze menselijke resten naar boven gekomen tijdens (her)begravingswerkzaamheden. Maar hoe verloopt het proces van het ruimen van een graf?

Onderzoek

Na ontvangst van de twee meldingen heeft het college van burgemeester en wethouders in Roermond opdracht gegeven tot een onderzoek. Het verschijnen van menselijke resten bovengronds is niet ongebruikelijk. Medewerkers van de begraafplaats in Roermond vertelden de onderzoekers dat (wilde) dieren graven op de begraafplaats, waardoor soms menselijke resten bloot kwamen te liggen.

Verzamelgraf

Het ruimen van een graf gebeurt meestal twee dagen voor een nieuwe begrafenis. Een graafmachine maakt het graf open. De grond wordt verwijderd met behulp van een zogenoemde knijpbak, waarna grafdelvers eventuele stoffelijke resten opsporen en in een speciale zak plaatsen. Deze zak wordt vervolgens herbegraven in een verzamelgraf.

Controle

Na het openen van het graf wordt nogmaals gecontroleerd op achtergebleven stoffelijke resten, en wordt ook nagegaan of het graf klaar is voor een nieuwe begrafenis. Tijdens het onderzoek bij de begraafplaats in Roermond is opgemerkt dat met name de nadruk lag op het controleren of het graf er netjes bij lag, in plaats van of er nog menselijke resten lagen.
Een andere methode voor het ruimen is het zogenoemde 'schudden', waarbij de menselijke resten worden opgegraven en op een diepere locatie herbegraven. Bovenop wordt dan een nieuw graf gemaakt. Deze methode wordt echter niet vaak toegepast, schrijft het onderzoeksbureau.

Communicatie

Bij de begraafplaats Tussen de Bergen zijn geen ernstige tekortkomingen geconstateerd. Het onderzoeksbureau adviseert echter om elk aspect van het ruimen van een graf vast te leggen in een protocol. Bovendien dient er een eindverantwoordelijke te worden aangewezen voor het ruimen van een graf, en zou de communicatie tussen de verschillende partijen verbeterd moeten worden, volgens het onderzoeksbureau.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!