Nieuws

Woonwagenbeleid Limburg komt nauwelijks van de grond

Protest met woonwagens in Brunssum © Frank Moonen/L1
Er zijn de afgelopen jaren in Limburg nauwelijks standplaatsen voor woonwagens bij gekomen. Daarmee komt het beleid om voor meer plaatsen te zorgen, maar mondjesmaat op gang.
Dat blijkt uit een rondgang van L1 en wordt bevestigd door onderzoeksbureau Companen, dat keek naar de periode 2020-2022.

Amper nieuwe standplaatsen

Daaruit blijkt dat er in die periode zes standplaatsen zijn bijgekomen. Als er aan de vraag voldaan moet worden, zouden er in onze provincie in 2030 in totaal 400 tot 500 standplaatsen bij moeten komen. Dat naast de 1150 die Limburg momenteel telt. De gemeentes lijken dus nauwelijks werk te maken met het zoeken naar nieuwe plekken.

Bemiddeling

Toch is dat volgens Otto Eussen, directeur van corporatie Pim Zuid niet helemaal waar. Hij bemiddelt tussen gemeentes en bewoners. Volgens Eussen zijn er dit jaar in Zuid- en Midden-Limburg ongeveer 15 plekken bijgekomen en staan er voor volgend jaar nog eens 50 op de rol. Ook de jaren erna verwacht hij dat steeds meer bewoners die nu nog op de wachtlijst staan, een plek toegewezen zullen krijgen.
Uitsterfbeleid
"Dit beleid kost nu eenmaal veel tijd. In 2019, nadat het uitsterfbeleid verviel, zijn gemeentes hiermee pas aan de slag gegaan. Ze moesten eerst plek zoeken en dan begint een vergunningstraject. Je kunt het vergelijken met sociale woningbouw. Ook daar zijn lange wachtlijsten van soms wel jaren. En die woningen zijn niet zomaar gebouwd. Dat is met het creëren van standplaatsen hetzelfde", zegt Eussen.

Gemeentelijke acties

Toch zijn er grote verschillen tussen gemeentes. Sommigen zijn er al jaren mee bezig en hebben ook al het nodige gedaan, anderen gooien er volgens sommige woonwagenbewoners met de pet naar en stappen liever naar de rechter dan de belangen van hun bewoners te behartigen. Op meerdere plekken zijn bewoners al in actie gekomen, zoals onlangs in Brunssum. Daar staan woonwagenbewoners zes maanden lang voor het gemeentehuis. De gemeente wilde dat voorkomen, maar werd teruggefloten door de rechter.

Wachtlijst

Een van de gezinnen die al jaren op de wachtlijst staat, is de familie Raaijmakers uit Helden. Ze hebben al geprotesteerd, maar werden bij het gemeentehuis weggestuurd. Nu zitten ze in een huurhuis in de hoop ooit met hun kinderen naar een woonwagen te kunnen verhuizen, liefst in Helden. Toch hebben ze weinig vertrouwen in de gemeente Peel en Maas. "Ze hebben welgeteld één A4'tje hierover, het enige wat je hoort is dat ze naar de rechter stappen. We worden echt als honden behandeld," zeggen Erica en Lowieke. Hun (schoon)broer Wieleke is het ook zat en wil niet eens een stenen huis. "Ik slaap her en der bij, of in, de auto. Maar een huis is niets voor mij, we blijven maar de hoop houden dat er een plek komt."

Stand van zaken
Een aantal gemeentes heeft al eerder aangekondigd het aantal standplaatsen uit te breiden, al is niet altijd duidelijk wanneer dat zal zijn:

Beek: Op dit moment wordt een woonwagenkamp gebouwd.
Beekdaelen: Negen plekken aangekondigd.
Brunssum: Plan voor acht woonwagens, in 2021 al aangekondigd.
Horst aan de Maas: Januari 2023 zijn er 19 standplaatsen aangekondigd.
Maastricht: Er komen 18 plekken bij tussen 2024 en 2029
Nederweert: Een parkje met 8 woonwagens is in voorbereiding.
Peel en Maas: Plannen voor 5 woonwagens maar nog niet concreet.
Roerdalen: Wil 17 extra plaatsen voor 2030.
Sittard-Geleen: Plan voor 19 extra standplaatsen ergens de komende jaren.
Weert: Onlangs 7 extra plaatsen aangekondigd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!