Onderwijs bij Via Jeugd is maatwerk

De jeugdzorgcampus in Cadier en Keer vanuit de lucht. © Bing Maps
Deze week is op L1 deel 2 te zien van de 4-delige documentaireserie ‘Een Klasse Apart’. De serie geeft een indringende inkijk in het dagelijkse leven in de gesloten jeugdzorginstelling Via Jeugd in Cadier en Keer.
In deze aflevering spreekt programmamaker Paul Versteegen onder meer met de 16-jarige Noël. Verslaafd aan drugs en onhandelbaar werd ze bij Via Jeugd geplaatst.

Huiselijk geweld

Noël is slachtoffer van jarenlang huiselijk geweld. Haar vader terroriseert Noëls moeder en drie kinderen met zijn agressieve gedrag. "We speelden vaak zolang mogelijk buiten of bij vriendjes om maar niet bij hem in de buurt te zijn", herinnert Noël zich uit die tijd. Het eerste contact met drugs was voor haar een uitvlucht en verzachtte de pijn, al was dat maar tijdelijk.
"99 procent van de kinderen die hier zitten, hebben te maken gehad met echtscheidingsproblematiek. Huiselijk geweld als gevolg van vechtscheidingen", vertelt René Cardynaals, kinder- en jeugdpsychiater bij Via Jeugd. "Ze vormen een grote belasting voor de samenleving. De vele rechtszaken die de vechtscheidingen met zich meebrengen, gaan ten koste van het geld dat aan de jongeren besteed zou moeten worden. In de Randstad moeten de zorgverzekeringen van de ouders opdraaien voor de hulp aan hun kinderen die onder de vechtscheiding te lijden hebben."

Onderwijs op maat

Jongeren die geplaatst worden bij Via Jeugd, gaan zo snel als het kan dagelijks naar school. Dat gebeurt in één van de paviljoens op het grote terrein van de instelling. "Ook voor deze jongeren geldt gewoon de leerplicht dus ze moeten naar school", vertelt docent Brigitte Janzen. Het onderwijs is wel anders georganiseerd dan op reguliere scholen. "Deze doelgroep vraagt om een andere benadering. Hier werk je niet met klassen van 25 leerlingen. We werken in kleine groepjes en de niveaus lopen sterk uiteen. De ene leerling is in het rekenboek bezig met procent berekeningen, terwijl de ander nog moet oefenen met optellen en aftrekken", aldus Janzen.
Voor het onderwijsaanbod werkt Via Jeugd samen met Stichting Alterius. Deze organisatie biedt op verschillende locaties in Limburg onderwijs aan kinderen en jongeren met ernstige opvoedkundige problemen en/of psychiatrische problematiek. Samen met Via Jeugd heeft Alterius onder de naam IZEO een onderwijsvorm ontwikkelt waarin lesgeven en zorg voor de leerlingen is gecombineerd. "IZEO wordt landelijk als een voorbeeld beschouwd", zegt jeugd- en kinderpsychiater Cardynaals met enige trots. "Het les- en behandelprogramma zijn op een geweldige manier gecombineerd."

Structuur

Ook Noël heeft, na een periode van schoolverzuim, bij Via Jeugd de draad weer opgepakt. "Hier de hele dag op je kamer zitten is ook niks", zegt ze in de documentaireserie ‘Een Klasse Apart’. “School biedt ook structuur en ik wil aan mijn toekomst werken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!