Proef in MUMC: meer tijd voor artsen door minder registreren

Door de proef in het MUMC bleek dat zorgpersoneel meer tijd heeft voor patiënten. © L1
Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk.
Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

Onzinnige indicatoren

Medici moesten vroeger ongeveer honderd verschillende dingen bijhouden in hun administratie. Die gegevens waren onder meer bestemd voor ambtenaren en verzekeraars. Voor het experiment besloten ze om twee jaar lang geen "onzinnige indicatoren" in te vullen.

Doorligplekken

Zo vulden ze geen pijnscores in voor patiënten die überhaupt geen pijn hadden en keken ze niet meer naar doorligplekken bij patiënten die gezond genoeg waren om meteen na de behandeling naar huis te gaan. In plaats daarvan keken de deelnemers alleen nog naar informatie die volgens de initiatiefnemers echt belangrijk is voor de kwaliteit van de zorg die patiënten krijgen.
Een vergelijkbaar experiment op kleinere schaal was eerder ook positief uitgevallen. De initiatiefnemers willen het project nu uitbreiden naar andere ziekenhuizen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!