Zoektocht coalitie loopt vertraging op na vertrek Van Strien

Van Strien begint maandag als verkenner. © ANP
Verkenner Gom van Strien (PVV) uit Arcen zou maandag beginnen aan zijn ingewikkelde zoektocht naar een mogelijke coalitie om een nieuw kabinet te vormen. Die procedure loopt door het vertrek van Van Strien nu enige vertraging op.
Even voor 10:00 uur kwam echter het bericht dat Van Strien zijn werk als verkenner al heeft neergelegd. De berichtgeving van NRC van afgelopen weekend was volgens de PVV'er de aanleiding om zijn werk neer te leggen.
Wat voor gevolgen dit heeft voor de formatie-procedure is nog niet bekend. Vandaag zouden vier fractievoorzitters bij de verkenner langs komen.

Ingewikkeld

Het wordt hoe dan ook een ingewikkelde klus om tot een coalitie te komen, is de verwachting. Het enthousiasme om met de radicaal-rechtse partij van Geert Wilders samen te werken is niet bijzonder groot.

Optimisme

Wilders blijft optimistisch. Als de leiders van VVD, NSC en BBB met hem "aan tafel gaan zitten en we alle vier gaan praten en redelijke compromissen sluiten, dan hebben we binnen drie weken een regeerakkoord", twitterde hij zondag.

VVD

Maar een aantal van die potentiële coalitiepartners houdt de boot af. VVD-leider Dilan Yesilgöz gaf vorige week al aan niet in een kabinet te willen stappen omdat haar partij tien zetels heeft verloren. Ze wil wel gedoogsteun geven aan een centrumrechts kabinet. Dat standpunt wordt trouwens niet door iedereen in haar partij gewaardeerd. In een ingezonden brief in De Telegraaf schreven oud-ministers Halbe Zijlstra en Hans Hoogervorst dat de VVD de blokkade op deelname aan een kabinet met Wilders moet laten varen.

NSC

Pieter Omtzigt van NSC gaf in de campagne al aan moeite te hebben met de PVV. Het feit dat het PVV-programma op punten ingaat tegen de grondwet, maakt samenwerking voor hem erg lastig. Hij heeft aangegeven een voorstander te zijn van een minderheidskabinet. Wilders sprak dit weekeinde van een "politieke trukendoos" die is opengegaan. Hij verklaarde "redelijk" te blijven en "ik zal me blijven matigen". Als het toch niet lukt, denkt hij nog meer stemmen te krijgen "want de geest is uit de fles en gaat er niet meer terug in".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!