Exitpoll: Wilders lijkt met PVV op grote zege af te stevenen

Stemmen tellen in Meerssen © Orange Media
De PVV lijkt de grootste partij te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders lijkt uit te komen op 35 zetels.
Tenminste, dat blijkt uit een exitpoll die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL heeft gehouden.

Verdubbeling

Als de PVV daadwerkelijk op 35 zetels komt, betekent dat een verdubbeling. In 2021 kwam de PVV uit op 17 zetels. Ook GroenLinks-PvdA lijkt op extra zetels te kunnen rekenen. De partij van Frans Timmermans gaat van 17 naar 25 zetels volgens Ipsos.

Compliment en verantwoordelijkheid

Geert Wilders reageerde uitgelaten op de Exitpoll. Hij noemde het een compliment, maar tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid. "De kiezer heeft gesproken, nu moeten we met elkaar samenwerken", zei hij. "Met 35 zetels ben je niet te negeren. We willen meedoen, we willen besturen. We gaan een feestje vieren, maar vanaf morgen gaan we keihard werken."
De VVD van Dilan Yesilgöz komt met 24 zetels (voorheen 34) als derde partij uit de bus. Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, lijkt de vierde partij te worden met 20 zetels. D66 en CDA lijken de grote verliezers te worden. D66 komt uit op 10 zetels (voorheen 24) en CDA op 5 zetels (voorheen 14).

Schaduwverkiezing

Een exitpoll is een schaduwverkiezing. Kiezers moeten na het uitbrengen van hun stem nog eens stemmen. Dat wordt niet overal gedaan, maar bij 60 geselecteerde stembureaus. Op basis van die uitslagen kan een indicatie worden gegeven van de uitslag van de verkiezingen. Een exitpoll geeft doorgaans een accuraat beeld van de uiteindelijke verkiezingsuitslag.
Volg al het nieuws rond de verkiezingen in ons liveblog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!