Jongen: 'Leg regeling zzp'ers aan banden'

David Jongen ziet al jaren het aantal zzp'ers toenemen. © L1 (Dion Moonen)
Als het aan bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland ligt, wordt er beter gehandhaafd op de regelgeving rond zzp'ers in de zorg. "Een zzp'er kost twee keer zoveel als een eigen medewerker."
Jongen reageert daarmee op het toenemende aantal zzp'ers in de zorg. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam het aantal in 2022 met 14 procent toe. "Die toename is al jaren aan de gang. En wij hebben ze, helaas, keihard nodig", aldus Jongen.

Helaas

"Ik zeg het helaas omdat we ze echt keihard nodig hebben om gaten in het rooster te vullen. En ze leveren uitstekend werk. Maar het zorgt ook voor, bijvoorbeeld, veel scheve gezichten", aldus Jongen. "Ten opzichte van vaste medewerkers kunnen zij veel meer tijd zelf indelen. Hierdoor blijft er een steeds kleiner aantal medewerkers over die bereid zijn nachtdiensten te draaien." Daar is niet iedereen tevreden mee.

Korten

"Het huidige systeem is gewoon niet goed. Een zzp'er kost een ziekenhuis twee keer zoveel als een normale werknemer", werpt Jongen een blik op de financiële impact. "Wij geven in het ziekenhuis alleen al bijna 5 miljoen euro per jaar uit aan deze groep medewerkers. Dat is zo'n 2,5 miljoen euro per jaar meer dan wanneer dit allemaal eigen werknemers waren. Daarmee overschrijden we het budget, waardoor we op een andere plek moeten korten."

Overstappers

Om te voorkomen dat medewerkers hun dienstverband opzeggen, en kiezen voor een zzp-bestaan, probeert Jongen zijn personeel zoveel mogelijk in de watten te leggen. "Maar wat betreft het zelf indelen van de tijd kunnen we ze niet compenseren. Maar wij doen er wel alles aan zodat mensen gelukkig zijn in en op hun werk. Denk daarbij aan een breed opleidingsaanbod."

Oplossing

Jongen denkt dat, om tot een oplossing te komen, er een rol is weggelegd voor de belastingdienst. Zo is er de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Een wet die er eigenlijk op moet toezien dat zzp'ers maar een bepaald aantal maanden dezelfde functie bekleden. "Daar is nu geen handhaving op. Maar met de landelijke ziekenhuiskoepel zijn we in gesprek met de overheid om hier beter op te gaan handhaven. Nu bekleden zzp'ers een bepaalde functie zo lang, dat het eerder lijkt op een vast dienstverband, maar ze wel fiscale voordelen genieten als zzp'er. Daar moet tegen worden opgetreden."
"Als werkgever staan we met de rug tegen de muur, maar als ik het voor het zeggen zou hebben dan zou ik zeggen 'ban dit uit'. Anders kunnen we geen zorg leveren. Deze regeling wordt veel gebruikt, en in sommige gevallen zelfs misbruikt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!