Nek-aan-nekrace tussen Limburgse lijsttrekkers

Het wordt een nek-aan-nekrace tussen de twee Limburgse lijsttrekkers © L1
De beide Limburgse lijsttrekkers gaan nek aan nek in de laatste peilingen. Zowel Geert Wilders van de PVV als Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA staan aan kop met het verwachte aantal zetels.
Uit de laatste peiling blijkt dat de PVV op dit moment de grootste partij van Nederland zou worden met 28 zetels. GroenLinks-PvdA komt, gelijk met de VVD, uit op 27 zetels op dit moment.

Spannend

Het zijn nog maar verwachtingen, maar het zal woensdag misschien wel de spannendste Tweede Kamerverkiezing van de afgelopen decennia worden. Er zijn nog veel zwevende kiezers die nog niet zeker weten welk bolletje ze rood gaan kleuren, waardoor het nog verschillende kanten op kan gaan.

Stemgedrag Limburg

Om toch een beeld te krijgen van het stemgedrag in Limburg, kan er gekeken worden naar hoe Limburgers stemden sinds 2012. Dan is te zien dat Limburg overwegend rechts stemt, zo'n 40 procent stemt op de VVD óf PVV. De PVV doet het in de provincie voor de helft beter dan in de rest van Nederland, terwijl de VVD en GroenLinks-PvdA het iets minder goed doet dan in de rest van het land.

Uitslag eerder bekend

In 31 gemeenten kan er in 626 stemlokalen gestemd worden van 7:30 tot 21:00 uur. Na het sluiten van de stembussen wordt eerst geteld per partij en pas later per persoon. De verwachting is dat woensdagavond de uitslag daardoor veel eerder bekend zal zijn in de meeste gemeenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!