Teruglezen: The day after de Tweede Kamerverkiezingen

Stemmen tellen in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Het is de dag na de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer. In Limburg zijn alle stemmen geteld. Hoe verliepen de verkiezingen in Limburg? Wat zijn de reacties? En welke coalities zijn er mogelijk? Je leest het terug in ons liveblog hieronder.

21:06 uur - Reacties op straat in Venlo

Hoe reageren de mensen op straat in Venlo op de verkiezingswinst van Venlonaar Geert Wilders?

20:17 uur - UM is bezorgd: 'We hebben buitenlandse studenten hard nodig'

De Universiteit Maastricht (UM) reageert bezorgd op de verkiezingsuitslag. De winnende partijen, PVV en NSC, willen minder buitenlandse studenten toelaten op Nederlandse universiteiten én de opleidingen voornamelijk (of zelfs helemaal) in het Nederlands.
Een flinke tegenslag voor de 'meest internationale universiteit van Nederland', waarbij de helft van de studenten uit het buitenland komt en de voertaal geregeld Engels is. Volgens de UM kunnen de plannen van de PVV en NSC dramatisch uitpakken voor de regio en provincie.

19:54 uur - Handtekeningenactie 'tegen premier Wilders'

Het internationale online-campagnenetwerk Avaaz is op internet een handtekeningenactie begonnen onder het motto 'Maak Wilders geen premier'. De open brief aan andere politieke partijen die mogelijk met de PVV in zee willen gaan, is donderdag aan het begin van de avond online gezet en is in korte tijd ruim 14.000 keer ondertekend.
"Het ondenkbare is gebeurd: de PVV is de grootste partij geworden en Geert Wilders maakt zich klaar om premier van Nederland te worden. Maar we hebben nog een kans om dit tegen te houden.?75 procent van de Nederlanders heeft níet op Wilders gestemd, en hij kan alleen premier worden als andere partijen bereid zijn een coalitie met hem te vormen", schrijft Avaaz. De actiegroep vraagt die partijen om geen zaken te doen met Wilders.
"Avaaz staat overal ter wereld op tegen extreemrechts, van de Europese Unie tot Brazilië - en nu doen we dat in Nederland", aldus Avaaz.

19:16 uur - Miriam Elfassih maakt zich zorgen

D66-raadslid Miriam Elfassih uit Maastricht is bezorgd: "Wilders zet mensen zomaar weg, en dat maakt mij verdrietig."

16:12 uur - PVV-senator vraagt zich af waar partij mensen vandaan moet halen

De PVV haalde een onverwacht goed resultaat met 37 zetels, maar heeft de partij genoeg mensen? Dat vraagt PVV Eerste Kamerlid Gom van Strien uit Arcen zich af.

15:07 uur - Burgemeester Heerlen reageert teleurgesteld op lage opkomst

Burgemeester van Heerlen Roel Wever is teleurgesteld over de lage opkomst in zijn plaats bij de verkiezingen. De opkomst van 66,2 procent is aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde (77,8 procent). "Heerlen heeft traditioneel een lage opkomst. Maar ik had de indruk dat er voor velen echt iets op het spel stond met deze verkiezingen, dus dan stelt dit resultaat mij toch teleur."
Hierbij noemt de burgemeester wel dat "onze stad" een bovengemiddeld grote groep inwoners heeft die al lange tijd op het bestaansminimum leeft. "Die mensen zijn het vertrouwen in de overheid beetje bij beetje verloren. Intussen doen wij er in Heerlen wel alles aan om dat vertrouwen weer terug te winnen. Wij zetten ons op alle fronten in voor brede welvaart, kansengelijkheid en burgerbetrokkenheid."
Heerlen was niet de gemeente met de laagste opkomst, dat was Rotterdam. Daar ging 64,3 procent stemmen.

13:35 uur - Hoe nu verder? Wat zijn mogelijke coalities?

Hoe zouden mogelijke coalities er uit zien? En hoe hard is de huidige coalitie afgestraft? Politiek verslaggever Jos van den Broek legt het uit in deze video.

13:30 uur - Frank Wassenberg (PvdD) is zijn kamerzetel kwijt

De politicus uit Geleen ging vannacht slapen toen de Partij voor de Dieren nog vier zetels had, maar zag vanmorgen dat er nog maar drie over zijn. De partij had zes vertegenwoordigers in de Tweede Kamer.

13:25 uur - Extra uitzending van L1mburg Centraal

13:00 uur - Frans Timmermans: 'Vanaf vandaag begint de campagne'

De lijsttrekker van GroenLinks-PvdA zegt dat de samenleving nog moet wennen aan deze uitslag. Maar dit is volgens de Maastrichtenaar niet het einde, maar juist het begin van de campagne.

12:45 uur - PVV-oudgediende Dion Graus stemde met zijn moeder en dronk cola op historische verkiezingsavond

De Heerlenaar had niet gerekend op zoveel zetels. Hij vindt dat niemand meer om de PVV heen kan.

12:28 uur - Stemmen Valkenburg herteld: PVV de grootste

In Valkenburg aan de Geul is ook is de PVV de grootste partij geworden. Geert Wilders kon rekenen op 30,5 procent van de stemmen. De VVD staat op de tweede plek met 16,9 procent van de stemmen, gevolgd door NSC met 14,5 procent. Op de vierde plaats is GroenLinks-PvdA terug te vinden met 13,8 procent.
In Valkenburg moest er opnieuw worden geteld omdat er een verschil was tussen het aantal ingeleverde stempassen en het aantal uitgebrachte stemmen. Het ging om een verschil van 27.

12:02 uur - Remkes: bel mij niet om verkenner te worden

Bij Sven op 1 zegt VVD-prominent en voormalig waarnemend gouverneur van Limburg, Johan Remkes dat het hem "niet goed denkbaar" lijkt dat hij vrijdag wordt aangesteld als verkenner in de kabinetsformatie. "Bel mij niet", is zijn boodschap, al zegt hij erbij dat hij wel altijd opneemt als de telefoon gaat.
PVV-leider Wilders zal iemand moeten voordragen om de eerste fase van de formatie te begeleiden. Remkes, die een lange staat van dienst heeft als bemiddelaar, vindt dat die verkenner vooral 'neutraal' moet zijn. Hij zou het niet verstandig vinden als Wilders iemand uit zijn eigen fractie voordraagt. "Dat zo iemand boven de partijen staat, moet doorslaggevend zijn." Bij de vorige formatie ging het juist mis, omdat de verkenners, Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) te weinig afstand tot de dagelijkse politiek hadden.

11:15 uur - Timmermans (GL-PvdA) ziet rol in oppositie

Ook de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA is bij elkaar en ondanks de verkiezingswinst staan de gezichten bedrukt. In zijn speech benadrukt partijleider Timmermans meerdere malen dat hij zich de komende jaren met volle kracht gaat inzetten voor "iedereen die het gevoel heeft er niet meer bij te horen". "Wij laten niemand buiten spel zetten en zullen daar schouder aan schouder voor knokken."
Timmermans zegt dat de campagne voor 'verenigd links' nu is begonnen. Hijzelf verwacht dat vanuit de Kamer te gaan doen. "Ik vermoed dat wij in de oppositie terechtkomen." De verkiezingsuitslag laat volgens hem zien dat "heel veel mensen denken dat rechts de oplossing in handen heeft". Het is nu aan PVV-leider Wilders om te kijken hoe een kabinet gevormd wordt. Timmermans wil niet met Wilders samenwerken. "Hij zet een hele religie buitenspel."

10:58 uur - Wilders: 'Het gaat gebeuren dat de PVV in het kabinet komt'

PVV-leider Wilders heeft nog eens gezegd dat hij wil samenwerken met andere partijen. Voor de eerste vergadering van zijn nieuwe fractie zei hij dat de PVV dat graag doet en ook wil laten zien dat zijn partij het kan. "Gisteren hadden we feest, vandaag drinken we champagne, maar daarna gaan we keihard aan het werk. De Nederlander verdient het en het gaat gebeuren dat de PVV in een volgend kabinet komt."
Bij zijn binnenkomst scandeerden de nieuwe fractieleden de partijnaam en was de sfeer opgetogen. De aanwezigen reageerden blij op de prognose van 37 zetels voor de partij.
Wilders zei dat de tijd van campagne voeren en verschillen zoeken nu voorbij is: "De kiezer heeft gesproken, de verhoudingen liggen vast en nu is het belangrijk dat we zoeken naar overeenkomsten." Hij heeft er vertrouwen in dat dat gaat lukken.

09:51 uur - Uitslagen Valkenburg aan de Geul pas einde van middag

De uitslagen van de Tweede Kamer verkiezingen in Valkenburg aan de Geul zullen pas rond het einde van de middag bekend zijn. In het Geulstadje zijn ze de stemmen opnieuw aan het tellen. In de nacht van woensdag op donderdag bleek een verschil van 27 tussen het aantal ingeleverde stempassen en het aantal uitgebrachte stemmen te zijn ontstaan. En daar was geen verklaring voor.
Daarop is besloten om de voorlopige uitslagen nog niet woensdagnacht te publiceren, maar in de ochtend met een uitgeruste blik te gaan hertellen. Burgemeester Daan Prevoo laat in een reactie weten: "Dit zijn dagen met lange shifts voor vrijwilligers. Om niet tot heel diep in de nacht te moeten (her)tellen, is er voor gekozen om de vrijwilligers te ontzien en ook donderdag nog de tijd te nemen.”

09:37 uur - 'Hij bedrijft geen politiek als Venlonaar'

In Venlo streek de PVV met Geert Wilders een ruime winst met 36.3 procent van de stemmen. Verslaggever Peter Beeker trok de straten op om te kijken wat de inwoners van Venlo denken van de winst. "Ik denk dat het goed is dat het politieke landschap eens door elkaar geschud wordt", klinkt het op straat in Venlo. Dat Wilders uit Venlo komt maakt voor hen weinig verschil. "Ik zie hem niet politiek bedrijven als Venlonaar, maar dat maakt niet uit, want hij regeert voor het hele land", klinkt het bij iemand anders. Of Wilders Nederland echt beter kan maken, weten ze niet. "Meestal wordt er met verkiezingen veel beloofd, maar wat er uitkomt zullen we nog moeten zien."

09:15 uur - PVV-stemmer legt uit waarom hij op Wilders stemde

Onze verslaggever Maurice de Heus sprak in Kerkrade met PVV-stemmer Cor van der Postman. Hij legde uit waarom Geert Wilders zijn stem kreeg. "Het is niet dat ik hem als minister-president zou willen." De ideeën van Wilders spreken Van der Postman aan. "Eerst de Nederlanders en dan de buitenlanders, daar ben ik het volkomen mee eens, maar de buitenlandse mensen die gevlucht zijn, die in nood zijn moeten ook geholpen worden. Dat wil ik ook wel doen." De zorg mag volgens Van der Postman meer geld krijgen. "Dat is voor mij belangrijk. Al die mensen die in nu in bejaardenhuizen zitten, hebben ervoor gezorgd dat Nederland is wat het nu is. Die arme mensen zitten daar en worden soms drie dagen vergeten, dan krijgen ze geen schone onderbroek. Hebben de mensen daarvoor gewerkt?"

08:30 uur - Te groot verschil in Valkenburg

De uitslagen uit Valkenburg aan de Geul zijn nog altijd niet binnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was in de nacht een te groot verschil in stemmen waar de tellers niet uitkwamen.

06:00 uur - PVV krijgt meer stemmen dan VVD twee jaar geleden

Ongeveer 2,3 miljoen mensen hebben woensdag op de PVV gestemd. De partij van Geert Wilders doet het daarmee beter dan de VVD in 2021 en 2017. Daar stemden toen 2,2 miljoen mensen op. In 2012 kreeg de partij van Rutte iets meer 2,5 miljoen stemmen.

04:19 uur - Nog één Limburgse gemeente te gaan

De uitslagen in Limburg zijn bijna overal bekend. Alleen in Valkenburg aan de Geul zijn de stemmen nog niet geteld. Elders in het land zijn ook bijna overal de uitslagen binnen.

04:17 uur - PVV neemt koppositie over in Sittard-Geleen

Waar PVV bij de vorige verkiezingen de VVD nog voor zich moest dulden, heeft de partij van Geert Wilders nu een grote zege geboekt in Sittard-Geleen. De winnaar van deze verkiezingen kon in Sittard-Geleen rekenen op 34,1 procent van de stemmen.

03:16 uur - Prognose bijgesteld: PVV naar 37 zetels

De PVV van Geert Wilders stijgt nog 1 zetel verder naar 37 zetels in de Tweede Kamer, blijkt uit een nieuwe prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP. D66 zakt iets terug, van 10 naar 9 zetels. De prognose is gebaseerd op bijna 94 procent van de getelde stemmen in het hele land.
Verder blijkt dat BBB ten opzichte van de eerste prognose weer iets stijgt van 5 naar 7 zetels. Het CDA staat op 5 zetels en niet op de eerder gemelde 6. De dierenpartij PvdD en FVD krijgen ieder weer een zetel minder dan de eerste prognose en komen uit op 3 in plaats van 4 zetels.
Bij de andere partijen komt het aantal zetels vrijwel overeen met de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS en RTL. GroenLinks-PvdA blijft staan op 25 Kamerzetels, op de voet gevolgd door de VVD met 24. NSC krijgt er 20. De SP komt uit op 5 zetels. De ChristenUnie haalt er 3, evenals de SGP en DENK. Volt komt uit op 2 en JA21 op 1 zetel.
De ouderenpartij 50PLUS staat op 0 zetels, waar er bij de exitpoll nog 1 zetel in het verschiet leek. BIJ1 verliest ook de enige zetel in de Tweede Kamer.

02:42 uur - PVV grote winnaar Echt-Susteren, NSC tweede

Net als vrijwel overal in de provincie is de PVV in Echt-Susteren de onbetwiste winnaar van de verkiezingen. De partij van Wilders sleepte hier 38,1 procent van de stemmen binnen. NSC kwam als nummer twee tot 15,1 procent, de VVD werd met 13,2 procent derde.

02:18 uur - PVV oppermachtig in Maasgouw, CDA gemarginaliseerd

Ook in Maasgouw is de PVV de onbetwiste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Wilders haalde hier 35,1 procent van de stemmen, een verdubbeling.

02:02 uur - PVV ook de grootste in Venray

Met 27,9 procent van de stemmen is de PVV de grootste partij geworden in Venray. Daarentegen heeft het CDA veel stemmen verloren in Venray. In 2021 had de partij nog 13,3 procent van de stemmen, dit keer is het 3,9 procent.

02:01 uur - Mokerslag voor CDA in PVV-gedomineerd Peel en Maas

Met ruim een derde van de stemmen is de PVV ook in Peel en Maas veruit de grootste. Het CDA is de onbetwiste verliezer.

02:00 uur - Wilders winnaar in eigen Venlo

Geert Wilders is met 36,3 procent van de stemmen de grootste geworden in zijn Venlo. Daarmee zag hij zijn aantal stemmen bijna verdubbelen ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen.

01:58 uur - D66 en SP verliezen in Heerlen, PVV verstevigt koppositie

De PVV is nog altijd de grootste partij in Heerlen. Bij de verkiezingen van twee jaar geleden kreeg de partij van Geert Wilders 20,1 procent van de stemmen. Dit jaar kon de partij rekenen op 37 procent.

01:39 uur - PVV drie keer zo groot als nummer twee in Kerkrade

Met bijna 44 procent van de stemmen is de PVV in Kerkrade onbetwist de grootste. De partij van Wilders haalde drie keer zoveel stemmen als NSC, dat met 13,6 procent tweede werd.

01:34 uur - PVV steviger aan kop in Stein, NSC tweede partij

De PVV heeft de koppositie in Stein verstevigd. Twee jaar geleden kon de partij op 19,8 procent van de stemmen rekenen. Dit jaar kleurde 38 procent van de kiezers het bolletje rood voor de partij van Geert Wilders.

01:32 uur - Wilders en Timmermans grote winnaars Maastricht

Zowel de PVV als GroenLinks-PvdA zijn de grote winnaars in de gemeente Maastricht. Wilders spant de kroon met 26,4 procent van de stemmen.

01:25 uur - PVV pakt meeste stemmen in Gennep

Met een ruime verdubbeling is de PVV de grootste geworden in Gennep. De partij van Geert Wilders kreeg 28,8 procent van de stemmen.

01:25 uur - PVV de grootste in Weert, CDA levert veel in

Ook in Weert is de PVV de grootste partij geworden met 30,6 procent van de stemmen. Dit was 14,3 procent in 2021.

01:22 uur - CDA en VVD verliezen in Simpelveld, PVV de grootste

De PVV heeft de VVD van de troon gestoten in Simpelveld. De partij van Geert Wilders kon bij deze verkiezingen rekenen op 36,7 procent van de stemmen.

01:20 uur - Hogere opkomst en overwinning PVV in Beesel

Met een hogere opkomst dan twee jaar geleden heeft de PVV ook in Beesel een eclatante overwinning geboekt.

01:13 uur - CDA grote verliezer in Horst aan de Maas, winst voor PVV

De PVV is in Horst aan de Maas als grote winnaar uit de bus gekomen. Met 29 procent van de stemmen laten ze iedereen ruim achter zich.

01:04 uur - VVD verliest flink in Bergen

Waar de VVD in Bergen bij de vorige verkiezingen nog bijna een kwart van alle stemmen kreeg heeft de partij tijdens de verkiezingen van woensdag flink in moeten leveren. 13,7 procent van de stemmen ging naar de liberalen.

00:51 uur - PVV met afstand de grootste Beekdaelen

Ook in Beekdaelen is de PVV de grootste partij geworden. Met 32,9 procent kreeg de PVV veruit de meeste stemmen daar.

00:49 uur - Flink verlies voor VVD in Meerssen, PVV de grootste

Ook in de gemeente Meerssen is de PVV de grootste partij. Met 29,6 procent van de stemmen is de partij van Geert Wilders met voorsprong de grote winnaar. NSC volgt met 16,2 procent op gepaste afstand. De partij van Pieter Omtzigt blijft de VVD nipt voor: 15,9 procent.

00:48 uur - PVV verstoot VVD als grootste in Roermond

Met 31,6 procent van de stemmen is de PVV in Roermond veruit de grootste partij. De VVD volgt op ruime afstand, met 15 procent van de stemmen. De liberalen waren twee jaar geleden nog de grootste partij in de bisschoppsstad.

00:46 uur - PVV grootste partij in Gulpen-Wittem

PVV is de winnaar in Gulpen-Wittem met 28,1 procent van de stemmen. De grote verliezer in de gemeente is het CDA met 4,1 procent.

00:37 uur - PVV ook grootste in Landgraaf

De PVV is ook in Landgraaf de grootste partij geworden. Met ruim 42,5 procent van de stemmen. In 2021 was dit nog 23,5 procent. De grote verliezer in Landgraaf is de VVD. Dit keer kreeg de partij 10,3 procent tegenover 18,8 procent in 2021.

00:13 uur - Verdubbeling PVV in Roerdalen, NSC tweede partij

De PVV is de grootste partij in Eijsden-Margraten. De partij van Geert Wilders kon op 25,3 procent van de stemmen rekenen. Bij de vorige verkiezingen was de VVD nog de grootste met 25,2 procent van de stemmen.

00:12 uur - Wilders wint ook in Voerendaal

In Voerendaal gingen woensdag de meeste stemmen naar de partij van Geert Wilders. De PVV kreeg hier 29,5 procent van de stemmen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021, toen ging 14,4 procent naar die partij.

23:58 uur - PVV verdubbeld in Nederweert

Geert Wilders is met zijn PVV de grootste geworden in de gemeente Nederweert. Bijna een derde van alle stemmen ging daar naar zijn partij.

23:57 uur - PVV grote winnaar in Brunssum

De PVV is ook in Brunssum de grootste geworden. De partij van Geert Wilders kreeg in totaal 42,4 procent van de stemmen. Dit was in 2021 nog 22,1 procent.

23:51 uur - GroenLinks-PvdA pakt winst in Mook en Middelaar

GroenLinks-PvdA is de grootste partij in Mook en Middelaar. De partij van Frans Timmermans kon rekenen op 22,3 procent. Daarmee blijft de partij de PVV voor. De partij van voorman Geert Wilders uit Venlo kreeg 20,3 procent van de stemmen.

23:45 uur - Gabriels: Zullen pal voor de rechtstaat blijven staan

Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) zegt teleurgesteld te zijn in de uitslag. "We hebben goed campagne gevoerd, maar we hadden de grootste willen zijn. Nu zullen we als verenigd links pal voor de rechtstaat blijven staan." De nummer 15 van de lijst zegt dat de samenwerking tussen de partijen GroenLinks en PvdA overeind blijft.

23:40 uur - PVV ook de grootste in Beek, D66 verliest flink

Geert Wilders is met de PVV de grootste geworden in Beek. In totaal ging er 31,7 procent van de stemmen naar de PVV. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal stemmen dat in 2021 naar de partij ging. Toen ging het nog om 16,3 procent.
De VVD van Dilan Yesilgöz eindigde daar op plek twee met in totaal 15,2 procent. Dat is iets meer dan de NSC van Pieter Omtzigt, daar ging 15 procent van de stemmen heen. GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans is met 12,7 procent de vierde partij.

23:29 uur - Eerste Limburgse uitslag bekend

De PVV is de grootste partij in Eijsden-Margraten. De partij van Geert Wilders kon op 25,3 procent van de stemmen rekenen. Bij de vorige verkiezingen was de VVD nog de grootste met 25,2 procent van de stemmen. Bij deze verkiezingen kregen de liberalen 17,2 procent van de stemmen. Daarmee is de partij van Dilan Yesilgöz de op een na grootste. GroenLinks-PvdA is de derde partij met 16,1 procent. Nieuwkomer NSC is de vierde partij met 14,7 procent.

22:47 uur - Jenneskens: wat een kut-uitslag is dit

Marlou Jenneskens, D66-fractievoorzitter in de Provinciale Staten, spreekt een van 'kut-uitslag' op X. Jenneskens, nummer 60 op de lijst van D66, maakt zich grote zorgen na de winst van Geert Wilders.

22:41 uur - Timmermans: nu breekt uur aan dat wij democratie gaan verdedigen

Lijsttrekker Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zegt dat het tijd is om de democratie te beschermen. "Nu breekt het uur aan dat wij de democratie gaan verdedigen. Wij zullen schouder aan schouder met andere democraten de rechtsstaat blijven verdedigen. De rechtsstaat is heilig voor ons", zei Timmermans in een eerste reactie op de waarschijnlijke verkiezingszege van de PVV van Geert Wilders.
Bij zijn vertrek zei Timmermans "Ik laat dit land niet in de steek. Er zijn miljoenen mensen die niet op Wilders hebben gestemd, en die niet geloven in een land waar alle schuld op de schouders van buitenlanders wordt gelegd."

22:35 uur - Stemhulpen vlak voor en op verkiezingsdag nog massaal ingevuld

Nederlanders hebben vlak voor en op de verkiezingsdag de stemhulpen nog massaal ingevuld. Zo werd de StemWijzer de afgelopen drie dagen bijna 3 miljoen keer ingevuld. De stemhulp van het kennisinstituut ProDemos werd in totaal ruim 9,1 miljoen keer ingevuld, een record. In aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd de stemhulp 7,8 miljoen keer gebruikt.

21:49 uur - Opkomst 78,2 procent

78,2 procent van de kiesgerechtigden in Nederland heeft woensdag een stem uitgebracht. Dat is minder dan bij de vorige verkiezingen. Bij Kamerverkiezingen van 2021 was de opkomst 78,7.

21:45 uur - Wilders roept op tot samenwerking: PVV niet meer te negeren

De PVV is niet meer te negeren, vindt partijleider Geert Wilders. Hij roept andere partijen op om samen te werken en "over hun eigen schaduw heen te stappen". De PVV zal dat ook moeten doen, erkent hij. Wilders, die door veel partijen is uitgesloten als coalitiepartner, is vastbesloten: "Wij gaan besturen".

21:33 uur - Stemmen tellen in Roermond

Ook in Roermond worden de stembussen geleegd. Tijd om te tellen. Aan de bakken te zien, hebben veel mensen hun stem uitgebracht bij de Oranjerie.

21:18 uur - Ploumen blij met extra zetels GroenLinks-PvdA

Lilianne Ploumen is blij dat GroenLinks-PvdA elf zetels meer hebben, maar er ging wel een zucht door de zaal toen ze de cijfers van de PVV hoorden.

21:05 uur - Exitpoll: PVV lijkt grote winnaar te worden

De PVV lijkt de grootste partij te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders lijkt uit te komen op 35 zetels. Tenminste, dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos. Als de PVV daadwerkelijk op 35 zetels komt, betekent dat een verdubbeling. In 2021 kwam de PVV uit op 17 zetels. Ook GroenLinks-PvdA lijkt op extra zetels te kunnen rekenen. De partij van Timmermans gaat van 17 naar 26 zetels volgens Ipsos.

21:00 uur - Het tellen kan beginnen

Het is 21:00 uur geweest. De stembureaus gaan dicht. Dat betekent dat het tellen kan beginnen. Welke partij komt als winnaar uit de bus.

20:19 uur - De stembureaus gaan bijna dicht

Nog minder dan een uur en dan gaan de stembureaus dicht. De gemeente Kerkrade heeft vanochtend met een speciaal bericht op X geprobeerd iedereen naar de stembussen te krijgen. Op de foto bij het bericht is de stehtisch-man te zien. Onder bioscoopbezoekers in de regio is hij bekend vanwege dit filmpje. Of de opkomst daardoor ook daadwerkelijk hoger was in Kerkrade moet blijken.

20:11 uur - Ruim uur voor sluiting stembureaus was opkomst 66 procent

Naar schatting 66 procent van de kiesgerechtigden had woensdag om 19.45 uur gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen, ruim een uur voordat de stemlocaties dichtgaan. Dat blijkt uit cijfers van Ipsos waarover de NOS en RTL Nieuws berichten. Twee uur eerder, om 17.45 uur, was de totale opkomst naar schatting 50 procent.
Het huidige tussentijdse opkomstpercentage is lager dan dat bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen voor de coronacrisis. In 2017 had om 19.45 uur 73 procent van de kiesgerechtigden de gang naar het stembureau gemaakt.
Ipsos vergelijkt de opkomstpercentages van de verkiezingen van woensdag met die van 2017 en niet met die van 2021. Door corona waren de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar namelijk uitgesmeerd over drie dagen en konden 70-plussers ook per brief stemmen. Volgens Ipsos zijn de opkomstcijfers daardoor niet goed vergelijkbaar.

19:48 uur - Heerlen meldt dat 35.748 inwoners aan het begin van de avond hadden gestemd

Dat is een voorlopige opkomst van 52 procent.Heerlen heeft vaak een lage opkomst bij verkiezingen.

19:30 uur - Gepensioneerde verslaggever Jean van Hoof kan politiek niet loslaten

In een stembureau in Maastricht trof Frank Moonen een bekend gezicht, oud-collega Jean van Hoof. Die jarenlang politiek verslaggever was bij L1.

19:03 uur - Veel buitenlandse belangstelling voor verkiezingsavond GroenLinks-PvdA

Het is zelfs zo druk dat niet iedereen naar binnen mag. De organisatie in Amsterdam zou niet voldoende ruimte hebben voor alle buitenlandse media.

18:57 uur - Nog twee uur om te stemmen

De stembureaus sluiten om 21:00 uur. In de vroege avond stonden op meerdere plekken rijen, zoals in Maastricht.
Een rij wachtenden in de laatste uren voor de stembureaus sluiten © L1 (Lida Huver)

18:40 uur - Stemmen in Born

In het gemeenschapshuis van Born lopen de stemmers in en uit. Er is een kleine wachtrij.
Het gemeenschapshuis in Born. © Anna Teresa Bellinzis

18:14 uur - Een stembureau in een bedevaartsoord

Smakt heeft een klein stembureau maar een grote geschiedenis. Sinds jaar en dag is het gehucht in de gemeente Venray een bedevaartsoord.
Geen wonder dat de kiezer op verkiezingsdag de weg naar het Pelgrimshuis weet te vinden.

18:07 uur - Helft kiesgerechtigden had om 17:45 uur gestemd

Ongeveer 50 procent van de kiesgerechtigden had woensdag om 17.45 uur zijn stem uitgebracht. Dat blijkt uit de tussentijdse opkomstcijfers van onderzoeksbureau Ipsos, waar de NOS en RTL Nieuws over schrijven. Twee uur eerder, om 15.45 uur, was de totale opkomst naar schatting 40 procent.
Met 50 procent is het huidige tussentijdse opkomstpercentage lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen om 17.45 uur 55 procent van de kiesgerechtigden zijn stem had uitgebracht.
In 2021 waren er ook verkiezingen voor het parlement, maar toen waren de verkiezingen door corona verspreid over drie dagen en konden 70-plussers ook per brief stemmen. Daarom zijn de opkomstpercentages volgens Ipsos niet goed vergelijkbaar en legt het onderzoeksinstituut de cijfers van de huidige verkiezingen naast die van 2017.

17:51 uur - Frans Timmermans volgt verkiezingen in Amsterdam

GroenLinks-PvdA lijsttrekker Frans Timmermans stemde vanmorgen in zijn woonplaats Maastricht, maar wacht vanavond in Amsterdam op de uitslagen.

17:42 uur - Opkomst Sittard-Geleen tot nu toe hoger dan vorige verkiezingen

Om 17:00 uur was de opkomst in Sittard-Geleen 49 procent, meldt de gemeente. Dat is 10 procent meer dan in 2021 op datzelfde tijdstip.

17:15 uur - Stembureaus op stations goed bezocht

De stembureaus op NS-stations worden al de hele dag goed bezocht, laat een woordvoerster van de spoorvervoerder iets voor 17:00 uur weten. "We zien dat de drukte meedeint met de vertrekkende treinen", zegt ze. Op 43 treinstations in Nederland is op deze verkiezingsdag een stembureau ingericht, waaronder ook in Maastricht, Venlo, Roermond en Weert.

17:00 uur - Exitpoll: een eerste indicatie

Om 21:00 uur komt de eerste exitpoll voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is een schaduwverkiezing die onderzoeksbureau Ipsos bij 60 stembureaus in het hele land uitvoert. Een exitpoll is nog geen uitslag, maar een peiling. Ze vragen de mensen aan stembureaus en online op wie ze hebben gestemd. Zo krijgen ze een betrouwbaar beeld van het stemgedrag.

16:45 uur - Burgemeester Roermond roept op te stemmen

Burgemeester Yolanda Hoogtanders heeft vandaag bij het Jongerenservicepunt in de Roermondse binnenstad gestemd. Ze hoopt veel jongeren naar de stembus te trekken.

16:32 uur - Hoe verklaar je groot aantal zwevende kiezers?

Er zijn dus veel partijen, veel nieuwe lijsttrekkers, veel debatten op radio en tv. Iedere partij heeft wel iets waar je achter kunt staan. Geen enkele past 100 procent bij je persoonlijke plaatje.
En zeg nu eerlijk, we hadden eerst het CDA, nu zijn er twee partijen die daar voor een groot deel op lijken, de BBB en Nieuw Sociaal Contract en dan moet je nauwkeurig het verkiezingsprogramma bestuderen om te weten welke van de drie het beste bij je past. En dan heb je ook nog te maken met voorkeuren. Partijprogramma is een, je kiest ook een kandidaat die je sterk vindt. Ga je dan in dit geval voor Pieter Omtzigt van het CDA, Caroline van der Plas van de BBB en toch Pieter Omtzigt van NSC.
Verslaggever Frank Moonen sprak met enkele zwevende kiezers.

16:10 uur - 40 procent van de Nederlanders heeft al gestemd

Tot 15:45 uur heeft 40 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, meldt de NOS op basis van een onderzoek van Ipsos. Het percentage is lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017: toen was het aantal op dat tijdstip 43 procent.
In 2021 waren er ook landelijke verkiezingen, maar vanwege de coronapandemie kon er drie dagen gestemd worden en waren er andere bijzonderheden zoals onder meer een groter aantal briefstemmen. Om een goede vergelijking te maken is er daarom gekozen om de cijfers naast die van 2017 te leggen. In totaal stemde in 2017 81,6 procent van de stemgerechtigden. In 2021 was dat 78,7 procent.
Studenten van de Universiteit Maastricht (UM) brengen ook hun stem uit. © Jean-Pierre Geusens

15:58 uur - Stemmen onder het toeziend oog van St. Josef in Smakt

Zo'n 150 kiesgerechtigden wonen er in het dorpje pal aan de grens met Noord-Brabant. "Smakt heeft bij eerdere verkiezingen wel eens een opkomst van 100 procent gehaald", vertelt Sylvia van Nispen. Volgens de voorzitter van het stembureau had dat er mee te maken dat de wachtrij in het gemeentehuis van Venray zo lang was.
Smakt en Holthees is een tweelingdorp. Het is één gemeenschap verdeeld tussen twee provincies. In Smakt mag alleen de Limburgse 'kant' stemmen. In Holthees is tijdens de verkiezingen een stembureau ingericht voor de Brabantse kiezers.
Het stembureau in ’t Pelgrimshuis in Smakt. © L1 (Peter Beeker)

15:30 uur - Prokkelduo's zorgen voor inclusieve stembureaus

In 220 gemeenten in ons land zijn inclusieve stembureaus waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Sittard-Geleen is daar een van. En daar is ook een zogenaamd prokkelduo aanwezig: een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder licht verstandelijke beperking. De betekenis van ‘een prokkel’ is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder.
Drie vrijwilligers kregen van loco-burgemeester Leon Geilen een oorkonde.

15:20 uur - Ministerie waarschuwt: geen twee bolletjes kleuren

Op sociale media gaan er berichten rond dat stemmers twee bolletjes moeten inkleuren op het stembiljet als ze op Groenlinks-PVDA stemmen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt: "Als je twee bolletjes rood kleurt, is je stem ongeldig. Deze bewering is dus onjuist. Je stem is alleen geldig als je één bolletje rood kleurt."

15:10 uur - Resultaten vorige Tweede Kamerverkiezingen

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen twee jaar geleden was bijna overal in Limburg de VVD het grootst. Enkel in deze zeven gemeenten kreeg de PVV de meeste stemmen: Kerkrade, Landgraaf, Heerlen, Brunssum, Stein, Echt-Susteren en Roerdalen.
De uitslag in 2021 in percentages:
VVD 21 procent
PVV 17 procent
CDA 11 procent
PvdA 7 procent
GroenLinks 4 procent
BBB 1 procent
14:48 uur - Burgemeester Peel en Maas gaat na het stemmen op de foto met schoolklas
Ook burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas heeft gestemd en gaat ‘on tour’ langs de 22 stembureaus in haar gemeente. Een schoolklas die ook komt kijken hoe er gestemd wordt mag op de foto met de burgemeester.
Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas gaat na het stemmen op de foto met een schoolklas © Burgemeester Delissen

14:10 uur - Meer dan kwart stemgerechtigden is gaan stemmen

Tot 13:45 uur heeft 28 procent van de stemgerechtigden in ons land zijn stem uitgebracht, dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van Ipsos. Het percentage is lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017: toen was het aantal 33 procent.
In 2021 waren er ook landelijke verkiezingen, maar vanwege de coronapandemie kon er drie dagen gestemd worden en waren er andere bijzonderheden zoals onder meer een groter aantal briefstemmen. Om een goede vergelijking te maken is er daarom gekozen om de cijfers naast die van 2017 te leggen. In totaal stemde in 2017 81,6 procent van de stemgerechtigden. In 2021 was dat 78,7 procent.
Stembureau Eetcafé de Tump in Heythuysen. © Tim van der Weerden

14:01 uur - Beekdaelen zet wensbus in voor de kiezer

Inwoners van de gemeente Beekdaelen kunnen de wensbus bellen om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. ZO-NWS reed mee met Ria Maalsté uit Amstenrade.
Ria Maalsté uit Amstenrade met de wensbus op weg naar het stembureau. © Ton van Hoorn (ZO-NWS)

13:35 uur - Natascha Wingelaar naar de stembus

Natascha Wingelaar uit Stein, kandidaat Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract, heeft vanmiddag gestemd.

13:35 uur - Staatssecretaris Vivianne Heijnen stemt samen met oma

Vivianne Heijnen, nu nog staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft in Maastricht haar stem uitgebracht samen met haar oma.

13:15 uur - Wie mag er stemmen?

Niet iedereen mag vandaag stemmen. In Vaals is slechts 67,1 procent van de volwassenen kiesgerechtigd. Lees hieronder wie kiesgerechtigd is.
12:30 uur - De Donderie in Roermond: 'De stembus is al bijna vol'
Volgens een van de stemmers op het stembureau in De Donderie in Roermond is de stembus al bijna vol. Verslaggever Pascal Courbois bevestigt dat de stembiljetten zichtbaar zijn als je door de gleuf kijkt.
Stembureau De Donderie in Roermond © Pascal Courbois

12:15 uur - Stemmen op stand in Amstenrade

Stembureaus zijn er in alle soorten en maten. Zo kan er in Amstenrade gestemd worden in een kasteel.
Stembureau Kasteel Amstenrade in de gemeente in Beekdaelen. © Fabienne Nijsten

11:56 uur - Burgemeester Hillenaar stemt voor de eerste keer in Maastricht

Burgemeester Wim Hillenaar heeft vanmorgen zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen in het Theater aan het Vrijthof.
Burgemeester brengt zijn stem uit bij Tweede Kamerverkiezingen. © Jean-Pierre Geusens

11:43 uur - Silvio Erkens stemt

Ook kandidaat Tweede Kamerlid Silvio Erkens uit Kerkrade (VVD) ging vanmorgen stemmen.

11:35 uur - Opkomstcijfers in Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen meldt dat er 15,6 procent van de stemgerechtigden reeds hun stem hebben uitgebracht. In 2021 was de opkomst op hetzelfde tijdstip 2 procent lager.

11:15 uur - In HuB Kerkrade wachten tientallen mensen om te stemmen

Een rij bij HuB Kerkrade © Janna Hoofs

10:50 uur - Drukte bij het stembureau op de Markt in Maastricht

Na het boodschappen doen op de weekmarkt staan mensen in de rij om te stemmen in het Maastrichtse stadhuis.
In de rij bij de Tweede Kamerverkiezingen in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens

10:25 uur - PVV, FVD en VVD vormen top drie bij Limburgse scholieren

De PVV heeft de meeste stemmen gekregen bij de scholierenverkiezingen in Limburg. De partij van Geert Wilders kreeg 21,08 procent van de stemmen. Forum voor Democratie (FVD) kwam uit op 14,33 procent en de VVD op 13,17 procent. Landelijk gezien was dit ook de top drie.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo-studenten konden de afgelopen dagen hun stem uitbrengen. Maandag was L1 aanwezig bij de scholierenverkiezingen op het Sint Maartenscollege in Maastricht.

9:20 uur - Ook Geert Wilders heeft gestemd

PVV-lijsttrekker Geert Wilders uit Venlo heeft ook gestemd. Hij bracht zijn stem uit in Den Haag omringd door beveiligers.

8:45 uur - Frans Timmermans stemt in Maastricht

Lijstrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans heeft zijn stem uitgebracht in zijn woonplaats Maastricht.

8:00 uur - Dit zijn de regels in het stemhokje

Stemmen is iets wat je niet dagelijks doet. Daarom even de belangrijkste regels op een rijtje. Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs en de stempas die je per post hebt ontvangen meeneemt naar het stembureau. Als je in het stemhokje staat, mag je op het stemformulier het rondje bij één persoon rood kleuren. Kleur je meerdere rondjes of schrijf je op het biljet, dan is je stem ongeldig. Je kunt ook blanco stemmen: dan vul je niets in en lever je het formulier leeg in. Jouw stem telt dan alleen mee voor het opkomstpercentage.

7:30 uur - Ook reguliere stembureaus open

De deuren van alle reguliere stembureaus zijn ook geopend. Limburgers kunnen in 626 stembureaus hun stem uitbrengen tot 21:00 uur woensdagavond.
Het stembureau bij gemeenschapshuis 't Vöske in Berg en Terblijt. © L1 (Maurice de Heus)

7:10 uur - 'Goede aanloop' op stembureau station Roermond

Het station in Roermond is één van de locaties in Limburg waar al sinds 6:00 uur gestemd kan worden. "We hebben in het eerste uur ongeveer 50 mensen gehad die zijn komen stemmen. Ten opzichte van andere verkiezingen is dat druk. Er is een goede aanloop", vertelt de voorzitter van het stembureau tegen verslaggever Pascal Courbois. Voor één van de eerste stemmers in Roermond woensdagochtend was al lange tijd duidelijk waar hij op zou stemmen: "Ik stem al jaren hetzelfde. De debatten vond ik waardeloos. Ze maken alleen maar ruzie. Er moet juist een eenheid ontstaan." Toch zijn er ook mensen die pas op het laatste moment hebben besloten welke partij hun stem krijgt. "Ik heb gisteravond in bed de knoop doorgehakt. Of we een Limburgse premier krijgen? Dat durf ik niet te zeggen", zegt een mevrouw.

6:45 uur - Krijgt Nederland voor het eerst sinds 1966 weer een Limburgse premier?

De beide Limburgse lijsttrekkers gaan nek aan nek in de laatste peilingen. Zowel Geert Wilders van de PVV als Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA staat aan kop met het verwachte aantal zetels. Uit de laatste peiling blijkt dat de PVV op dit moment de grootste partij van Nederland zou worden met 28 zetels. GroenLinks-PvdA komt, gelijk met de VVD, uit op 27 zetels op dit moment. En daarmee zal het misschien wel de spannendste Tweede Kamerverkiezing van de afgelopen decennia worden.

6:00 uur - Vroeg stemmen op stations

De reguliere stembureaus gaan om 7:30 uur open, maar de eerste kiezers kunnen nu al terecht. Op verschillende stations zijn stembureaus ingericht. In Reuver, Roermond en Venlo kun je sinds 6:00 uur terecht. Voor het station van Weert gaat om 6:15 uur een bus open waar je kunt kiezen, en het stembureau op het station van Maastricht opent om 6:30 uur. Bij deze stembureaus kun je net zoals bij een normaal bureau terecht met je stempas en een legitimatiebewijs.

5:45 uur - Waar zijn de stembureaus?

In de 31 Limburgse gemeenten zijn er 626 stembureaus ingericht. Op de kaart hieronder kun je zien welk stembureau het dichtstbij is.

5:30 uur - Niet alle stembureaus voor iedereen toegankelijk

In 18 van de 31 Limburgse gemeenten zijn alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat geldt echter niet voor bijna 30 locaties, ongeveer 4,6 procent van het totaal. Op deze locaties is bijvoorbeeld een trap, een hoge drempel of smalle doorgang aanwezig waardoor het stembureau niet geschikt is voor mensen in een rolstoel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!