Primeur Maastricht: paspoort na transitie vergoed

Het vernieuwen van een paspoort of identiteitskaart kost meer dan 70 euro. © iStock
De gemeente Maastricht gaat voor personen die een geslachtsverandering hebben ondergaan een paspoort of identiteitskaart vergoeden als zij dit na hun transitie laten vernieuwen.
Daarmee omarmt het college van burgemeester en wethouders van Maastricht de oproep van GroenLinks-fractievoorzitter Mark Mülders.

Eerste gemeente

Maastricht is de eerste gemeente in Limburg die deze stap zet. In alle andere gemeenten in onze provincie moeten personen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, zelf opdraaien voor de kosten van een nieuw paspoort of identiteitskaart.

53 personen

Sinds 2018 hebben in Maastricht in totaal 53 personen een geslachtswijziging doorgevoerd, blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van Mülders over dit onderwerp. De Maastrichtse fractievoorzitter van GroenLinks is blij dat het college zijn voorstel in de praktijk gaat brengen. Mülders verwacht dat er jaarlijks tussen de tien en twintig personen gebruik van zullen maken.

Verplichte kosten
Het is verplicht om na een geslachtsverandering ook je identiteitsbewijs en/of paspoort te laten vernieuwen. Dat kan dan flink in de kosten lopen.

Zo betaalt iemand van 18 jaar en ouder voor beide documenten samen 118,53 euro.

Rijbewijs: 48,15 euro
Identiteitskaart: 70,38 euro

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!