Nieuws

Inbraakseizoen van start: 5 tips tegen inbraak

Stockfoto © iStock
De klok is een uur teruggedraaid, het is vroeger donker en dieven kunnen onopgemerkt aan de slag.
De politie waarschuwt daarom voor de start van het inbraakseizoen.

Donkere Dagen

Er wordt vaak gedacht dat dieven enkel 's nachts toeslaan, maar dat is achterhaald, zegt ex-inbreker Evert Jansen. "De mensen brengen 's ochtends hun kinderen naar school en gaan daarna werken. Dan staat het huis leeg en kunnen inbrekers ongestoord hun gang gaan." Ook de politie bevestigt dat het inbraakseizoen nu echt gestart is. Door het terugzetten van de klok is het sneller donker. De vroegere schemer geeft inbrekers meer tijd om toe te slaan. Politie Heuvelland voerde dinsdag al extra controles uit in het kader van het 'Donkere Dagen Offensief'. Ook in de komende maanden zal de politie extra patrouilleren en controleren.
Natuurlijk kan je verschillende stappen ondernemen om het risico op een inbraak te verkleinen. Jansen en de politie geven daarbij enkele tips.

Tip 1: Op slot

Ramen en deuren sluiten spreekt voor zich. Maar toch helpt het een inbreker te ontmoedigen: "Als het te veel tijd kostte om in te breken, was ik snel weer weg", zegt Everts. Een schuur of garage wordt vaak niet afgesloten. Toch zijn dit aantrekkelijke opslaglocaties. "In garages of schuren zetten mensen vaak hun elektrische fietsen, dat weten inbrekers ondertussen ook", zegt de politie. Ook ladders liggen er vaak stof te happen, en dat brengt ons naar tip 2.

Tip 2: Gereedschap in tuin

Je denkt er in eerste instantie misschien niet verder over na. Maar wat in je tuin of ongesloten schuur ligt, geeft inbrekers vrij spel. Het is alsof je de kat bij de melk zet. Met ladders kunnen inbrekers via openstaande ramen naar binnen klimmen en met schroevendraaiers kunnen sloten losgedraaid worden. Ook kruiwagens zijn handig. "Normaal moeten inbrekers op en af lopen, maar een kruiwagen in de buurt zegt: gooi de spullen er maar in. Dan moeten ze maar één keer lopen", aldus de ex-inbreker. "Inbrekers starten achter het huis, want ze willen niet gezien worden. Daar staan de spullen dus al vaak voor hun klaar."

Tip 3: Waardevolle spullen uit het zicht

"Een inbreker is op een paar minuten binnen en buiten. Ze gaan als een wervelwind door je huis en nemen vooral dure spullen mee, zoals: gouden juwelen, geld of schilderijen", zegt Jansen. Laat dure spullen dus vooral uit het zicht liggen.

Tip 4: Een alarm

"Ik keek voor een inbraak eerst of er bijvoorbeeld een alarm hing", zegt Jansen. Ook camera's kunnen daarbij helpen. "Huizen met camera's en alarmsystemen lopen inbrekers voorbij. Dat is te veel risico."

Tip 5: Lampen aan

"Laat je huis er bewoonbaar uitzien", aldus Evert. "Als er een lamp brandt, denk je snel dat er iemand thuis is", zegt ook de politie. "Je kan ook je lampen met een timer laten aangaan als je wat later thuiskomt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!