Goed nieuws voor bierliefhebbers: accijns stijgt minder hard

De voorgenomen accijnsverhoging voor alcohol is door de Tweede Kamer teruggedraaid, en gehalveerd © iStock
De accijns op alcohol stijgt volgend jaar minder hard dan aanvankelijk op de planning stond. Dat lijkt goed nieuws voor de brouwers. Toch is de afdronk gematigd positief en zelfs een beetje bitter.
"Het is een beetje dubbel", zegt Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener. "Het is fijn dat ze naar ons geluisterd hebben, maar het blijft jammer dat er toch een accijnsverhoging blijft staan."

Accijns

Het kabinet wilde de belasting op alcohol vanaf januari verhogen naar 16,2 procent. Een kratje bier zou zo'n 50 cent duurder worden, terwijl een los flesje twee cent meer zou moeten gaan kosten. Een fles wijn zou 13 eurocent in prijs stijgen. De accijnzen zullen nu met de helft van die genoemde prijzen verhoogd worden. Dus een krat bier kost in plaats van 50 cent meer, straks een kwartje meer.

Petitie en lobby

Bierbrouwerijen waren fel tegen de accijnsverhoging. Directeur Jan-Paul Rutten van Gulpener sprak destijds van een 'onacceptabele verhoging' en Paul Joosten, directeur van Lindeboom, noemde het "een klap in het gezicht voor bierliefhebbers". Bierbrouwerijen startten een petitie, die tienduizenden keren werd ondertekend. Ook werd er flink gelobbyd. Uiteindelijk kwam de Tweede Kamer terug op de accijnsverhoging.

Verschraling

Erwin Strijbosch van de Brouwschuur in Weert vindt het positief dat de verhoging gehalveerd is. "Ja, dat scheelt natuurlijk wel iets", zegt hij. Toch is hij niet helemaal gerustgesteld. De brouwer uit Weert maakt zich vooral zorgen over de wijze waarop accijnzen worden geheven. Daarmee doelt hij op de zwaardere bieren. "Ik ben bang dat dit tot verschraling van het aanbod van speciaalbieren gaat leiden. Het risico is dat collegabrouwers zich straks gaan richten op bieren van 5 procent, aangezien die accijnstechnisch interessanter zijn. En dat zou zonde zijn."

Afwachten

Bij Brouwerij Rolduc in Kerkrade dansen ze ook nog niet gelijk op de tafels na het horen van het nieuws. "We wachten het even af allemaal", zegt Wiel Choinowski. "Het wordt inderdaad gehalveerd ja. Maar de helft waarvan? Van één euro of 100 euro?" De bierbrouwer ziet de toekomst toch iets rooskleuriger in. In de oude situatie zou een flesje bier 15 tot 20 cent duurder zijn en in de horeca zelfs 30 tot 45 procent. "Die prijsstijging wordt dus gelukkig minder, maar we houden het allemaal nauwlettend in de gaten. Een groot risico is dat we in de grensstreek zitten", zegt de Kerkradenaar.

Grens

En die zorgen deelt zijn collega van Gulpener. Vooral omdat er in België en Duitsland geen accijnsverhogingen zijn en Nederlanders massaal de grens oversteken om bier te halen. "De prijsverschillen zijn substantieel", zegt Rutten. "Daar helpt deze maatregel van de Tweede Kamer niet bij. Ik begreep wel dat ze ook naar de grensregio gaan kijken, maar hoe ze dat gaan doen? Dat gaan we zien."

Kamer schuift midden in de nacht met miljarden
Op de laatste vergaderdag voordat de Tweede Kamer met verkiezingsreces gaat, steunden partijen plannen om de begroting voor volgend jaar flink te verbouwen. De Kamer stemde over de belastingwetten voor volgend jaar en de enkele tientallen wijzigingsvoorstellen waar de Kamer zelf mee was gekomen. Rond 3:00 uur 's nachts is daarmee met miljarden geschoven.

Enkele besluiten op een rij:

  • De verhoging van de accijns op drank wordt gehalveerd;
  • De Tweede Kamer verhoogt de accijns op tabak en de belasting op kansspelen juist meer, om de gemiste inkomsten te compenseren. Een pakje sigaretten gaat dan ruim 11 euro kosten, een pakje shag gaat bijna 25 euro kosten;
  • Omdat het op z’n vroegst pas lukt vanaf 2027 om de kinderopvang gratis te maken, blijft de belastingkorting voor jonge ouders langer in stand;
  • De energiebelasting wordt verlaagd;
  • De korting op de brandstofaccijns wordt langer in stand gehouden, wat 1,2 miljard euro kost;
  • Het minimumloon stijgt vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!