Minder ontslagen in eerste ontslagronde VDL NedCar

Stakers op het terrein van VDL Nedcar, mei 2023 © L1 (Gerard Pansier)
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vallen per 1 november veel minder ontslagen dan de eerder aangekondigde 1800. CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma verwacht dat uiteindelijk zo'n 300 mensen vrijdag bericht krijgen dat ze hun baan verliezen.
Bruinsma bevestigt daarmee een bericht van De Limburger woensdagochtend. De ongeveer duizend uitzend- en flexmedewerkers moeten wel allemaal weg.

Uitstel van executie

"Dat minder mensen weg moeten per 1 november is uitstel van executie", zei Bruinsma woensdag. "Het leeuwendeel van de werknemers moet er per 1 maart toch uit." Op die dag loopt het contract met BMW voor de bouw van Mini's af. Een nieuwe grote opdrachtgever is nog niet gevonden, al zijn er wel bedrijven die interesse zouden hebben. Ook zijn er kleinere projecten en plannen waardoor de fabriek toch in gebruik blijft. VDL liet eerder weten rond die tijd niet meer dan maximaal vijfhonderd mensen te kunnen handhaven, die voor allerlei andere werkzaamheden zullen worden ingezet.

Sociaal plan

Reden dat het aantal ontslagen nu meevalt is het feit dat ongeveer 200 werknemers vrijwillig zijn vertrokken, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van een regeling uit het sociaal plan. Begin dit jaar werd het werk bij de autofabriek verschillende keren neergelegd om een beter sociaal plan af te dwingen. Verder speelt het grote ziekteverzuim mee, waardoor meer medewerkers nodig blijven dan eerder gepland.

Brand en overstroming

Daar komt nog bij dat enkele toeleveranciers tijdelijk geen onderdelen konden leveren als gevolg van brand in een fabriek elders in Europa en overstromingen in Slovenië. Dat betekent dat deze onderdelen nog moeten worden geleverd en gemonteerd, waarvoor extra handen nodig zijn.
Vrijdag komt VDL met de aanzegging voor de eerste ontslagronde op 1 november. De tweeploegendienst verdwijnt dan, vanaf dan wordt er nog maar één dienst per dag gedraaid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!