Zaak Thijs Hermans: tuchtklacht over psychisch onderzoek

Thijs Hermans tijdens de behandeling van het hoger beroep © Afbeelding: ANP (Aloys Oosterwijk)
Thijs Hermans heeft bij het medisch tuchtcollege een klacht ingediend over het onderzoek dat een grote rol in zijn veroordeling speelde.
Dat bevestigt advocaat Bénédicte Ficq aan L1 naar aanleiding van berichtgeving van NRC.

22 jaar

De Brunssumer werd in maart vorig jaar veroordeeld tot 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van drie mensen in Den Haag en op de Brunssummerheide in mei 2019. De veroordeelde Hermans wil bij zijn volledige achternaam genoemd worden, laat zijn advocaat weten. "Hij is geen crimineel maar erg ziek."

Deskundigenrapporten

De tuchtklacht gaat over het derde deskundigenrapport, dat een grote rol speelde in de definitieve veroordeling van Hermans. Dat rapport trekt een andere conclusie dan de eerdere twee, die werden uitgevoerd door het Pieter Baan Centrum en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Daarin werd namelijk gesteld dat Hermans in een psychose handelde. Hermans zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn, dus werd tbs zonder straf oplegging geadviseerd. Het derde rapport zegt onvoldoende zicht op Hermans te kunnen krijgen, zo omschrijft advocaat Ficq.

Mondriaan

In de rapporten werd daarnaast fikse kritiek geleverd op Mondriaan, de ggz-instelling waar Hermans verbleef. Zo hadden ze zijn psychose gemist, hem verkeerd gediagnostiseerd en een 'psychose-aanjagend' medicijn hebben voorgeschreven, omschrijft NRC. Maar in het derde rapport wordt juist gesteld dat Mondriaan geen fouten heeft gemaakt.

Verkeerde conclusies

Volgens Hermans' advocaat liep het onderzoek op drie vlakken verkeerd. Ten eerste was het onderzoek onvolledig en werden op basis daarvan verkeerde conclusies getrokken. Verder werd er geen navraag naar belangrijke medische informatie gedaan, die in het dossier ontbrak.

Mondriaan-onderzoeker schreef mee

Ten derde zou het onderzoek niet objectief zijn. Er deed namelijk een onderzoeker aan mee die verbonden was aan Mondriaan. Zij was ten tijde van de delicten psychiater in opleiding en is nu een vaste psychiater bij de ggz-instelling. Tussen die aanstelling en haar opleiding hielp zij mee met het onderzoek, onder andere door als stagiaire actief deel te nemen aan de eerste gesprekken met Hermans.
Advocaat Ficq noemt het 'gruwelijk' dat een erg zieke man zo'n zware straf heeft gekregen. Ze laat aan L1 weten dat de zittingsdatum bij het tuchtcollege nog niet bekend is. Tijdens de zitting worden de klachten toegelicht en een oordeel geveld. Mondriaan laat weten geen commentaar te willen geven. Aan NRC melden ook de onderzoekers zich te onthouden van een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!