Nieuws

Twee Limburgse gemeentes namen maatregelen tegen TikTok

De populaire filmpjesapp zou gebruikt worden voor spionage © iStock
Twee van de 31 Limburgse gemeentes hebben maatregelen genomen tegen het gebruik van de sociale media app TikTok voor hun medewerkers. De Chinese app is volgens inlichtingdienst AIVD een bedreiging.
Via de populaire filmpjes-app zou illegaal informatie worden verzameld. De Chinese overheid zou daar een kwalijke rol in spelen. De AIVD adviseerde daarom eerder al de Rijksoverheid de app te verbieden voor ambtenaren. De provincie Limburg heeft dat advies opgevolgd.

Verboden

Gulpen-Wittem heeft de app verboden voor medewerkers. Venlo adviseert medewerkers de app niet te gebruiken. Dat blijkt uit hun reactie op rondvraag door L1. De gemeente Beesel zegt dat er geen verbod is, maar dat er wel duidelijke regels zijn voor het gebruik van sociale media. Welke regels, zegt Beesel niet.

Voorzichtig

De gemeente Horst aan de Maas legt geen beperking op. Dat meldt Omroep Horst aan de Maas. De medewerkers mogen hun telefoon privé gebruiken en worden geacht daar voorzichtig mee om te gaan.

Trainingen in Venray

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente Venray dat er geen richtlijnen zijn voor het gebruik van TikTok. De medewerkers krijgen wel verplichte trainingen over informatieveiligheid en cybercriminaliteit. In die trainingen gaat het ook over de risico's van het gebruiken van 'bepaalde apps'.
Van de 26 andere Limburgse gemeentes heeft L1 nog geen reactie gekregen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!