Nieuws

Hospice Mook sluit na onenigheid met verzekeraar

Het hospice sluit op 1 juni haar deuren. © iStock
Hospice Huis Wilma in Mook sluit op 1 juni haar deuren. Reden hiervoor is onenigheid met verzekeraar VGZ.
"VGZ wil Huis Wilma geen overeenkomst aanbieden omdat er volgens de verzekeraar geen behoefte is aan een hospice in het gebied tussen de zuidkant van Nijmegen en de kop van Limburg", klinkt het in een verklaring van initiatiefnemer van het hospice Ton Thissen.

Huis Wilma

Thissen opende het hospice een jaar geleden als eerbetoon aan zijn overleden vrouw, Wilma Thissen. Zij overleed in 2014 aan de gevolgen van spierziekte ALS. In het hospice krijgen patiënten, die in de laatste fase van hun leven verkeren, vaak palliatieve zorg toegediend.

Bestaansrecht

Doordat de verzekeraar geen overeenkomst wil aangaan is Thissen genoodzaakt de deuren te sluiten. Tot grote spijt. "Wij vinden het niet langer verantwoord om zo door te gaan, dus hebben we besloten dat Huis Wilma - hoe spijtig ook - geen bestaansrecht heeft op lange termijn."

Overhaast besluit

Verzekeraar VGZ laat aan De Gelderlander weten het besluit wat overhaast te vinden. "We herkennen de problemen voor deze nieuwe aanbieder om voor 2023 nog tot een contract te komen. Maar we zijn verrast door het besluit om Huis Wilma om die reden te sluiten."

Financiële zorgen

Thissen spreekt in een verklaring op de eigen site over de afspraken die VGZ niet nakomt. "In een aantal gevallen werd de eerste rekening wel vergoed door de verzekeraar, maar daarna stopten de betalingen. Dat zorgt voor nabestaanden vaak voor extra rompslomp en financiële zorgen."
Zo ziet Thissen na een jaar al een einde komen aan het hospice. "We hebben er met zijn allen veel in geïnvesteerd. Vooral de vrijwilligers hebben alles in het werk gesteld om goed voor onze gasten te zorgen en de laatste levensfase voor hen en hun familie zo prettig mogelijk in te vullen. Maar als het niet lukt, dan moet je dat op een zeker moment ook erkennen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!