Nieuws

Heerlen koploper van het land gescheiden inwoners

13,9 procent van de inwoners in Heerlen is gescheiden © iStock
In Heerlen wonen de meeste gescheiden koppels van heel Nederland. Met maar liefst 13,9 procent heeft de gemeente naar verhouding het hoogste percentage inwoners met een relatiebreuk.
Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. Het gaat daarbij om volwassenen die niet opnieuw getrouwd zijn.

Hoge score

Heel Limburg scoort hoog wat betreft gescheiden koppels. Het percentage gescheiden inwoners ligt op 10,1 procent, wat bijna een procent hoger is dan het landelijk gemiddelde (9,3 procent). De provincie scoort hiermee het hoogst van de zuidelijke provincies.

Toename

In bijna alle gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar toe ten opzichte van 2021. De sterkste toename was in Voerendaal (+0,4 procent). Andere Limburgse gemeenten die veel gescheiden inwoners hebben zijn Kerkrade (12,8), Brunssum (12,6), Roermond (11,9) en Sittard-Geleen (11,6). Peel en Maas heeft daarentegen het laagste percentage (6,7) inwoners die hun huwelijk verbroken hebben.

Verschillen

Er zijn grote verschillen te zien tussen Noord- en Zuid-Limburg. Hoe er in Noord-Limburg relatief de kleinste groep inwoners gescheiden is (8,8%), ligt dit in Zuid-Limburg ruim twee procent hoger (10,9%).

Spanning rond feestdagen

Maart is de maand waarin al sinds 2010 de meeste scheidingen worden afgerond. Dat komt doordat veel relationele spanningen ontstaan rond de feestdagen en een gemiddelde scheidingsprocedure zo’n drie maanden duurt, waardoor het in maart klaar is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!