Nieuws

Oude woningoverval opgelost door match met Belgisch dna

Stockfoto © iStock
Een 35-jarige verdachte uit het Belgische Ans stond dinsdag terecht voor een oude gewelddadige woningoverval in Eys. Door een match met een dna-profiel kon de verdachte worden opgespoord.
Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Overval

Een echtpaar werd in de nacht van 2 november 2011 in hun woning in Eys overvallen door meerdere personen. De echtgenoot probeerde de overvallers weg te jagen, maar zij vernielden vervolgens de ruit van de toegangsdeur en stormden de woning binnen. Het echtpaar vluchtte daarop de woning uit, maar liep de verdachten vervolgens op straat weer tegen het lijf. De echtgenoot verzette zich, waarop de verdachten op de vlucht sloegen en twee keer richting de echtgenoot schoten.

DNA

Na de overval werden er biologische sporen in beslag genomen. Vorig jaar kwam er een melding dat er uit België een match was gevonden met het dna-profiel van de 35-jarige verdachte. Begin 2023 kon de verdachte van de gewelddadige woningoverval worden overgeleverd en aangehouden.

Straf

Tegen de verdachte wordt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden geëist. De officier van justitie noemt de woningoverval een buitengewoon ernstig feit, doordat de overval angst heeft veroorzaakt bij de slachtoffers en omwonenden. Daarom stelt de officier dat de man ook elf jaar na dato een onvoorwaardelijke gevangenisstraf verdient. In België is de man al 20 keer veroordeeld. Deze veroordelingen vonden zowel vóór als na de woningoverval in Eys plaats.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!