Nieuws

Bonden overwegen tijdelijke stop stakingen in streekvervoer

Bussen in de remise van Arriva vanwege de staking in het streekvervoer, 22 februari 2023 © Track 88
De vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer tijdelijk stop te zetten, zodat er weer kan worden onderhandeld met de werkgevers.
Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag hebben de partijen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) min of meer de opdracht gekregen om weer in gesprek te gaan.

Naar elkaar toe

De enige manier om dat mogelijk te maken is volgens hem dat zowel de vakbonden als de werkgevers iets naar elkaar toe bewegen. "Wij zullen iets moeten opschorten", erkent hij. "Maar de werkgevers willen het liefst dat we zes weken stoppen met staken. Dat gaan we niet doen. Dat zou een kortere periode moeten zijn."

Obstakels

Details over een mogelijke pauze van de stakingen kan Van der Gaag nog niet geven. Het is volgens hem eerst aan door de staatssecretaris beschikbaar gestelde procesbegeleiders om te kijken welke obstakels daarvoor nog overwonnen moeten worden. De bonden stellen zelf namelijk ook een voorwaarde om weer in gesprek te aan. Ze willen dat werkgeversorganisatie VWOV eerst met een nieuw voorstel komt voor de nieuwe cao.

Wekenlang stakingen

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt. Ook dinsdag leggen voornamelijk buschauffeurs verspreid over het land weer het werk neer. Dinsdagmiddag is er in Utrecht ook een grote manifestatie van de vakbonden, waar ze duizenden chauffeurs verwachten. Van der Gaag denkt op de manifestatie meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid van nieuwe onderhandelingen en op welke termijn die kunnen plaatsvinden.

Staking woensdag

Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of de bonden woensdag nog gaan staken. Dan staat er weer een stakingsdag gepland. Dit leidde de afgelopen tijd al tot discussie, omdat de staking dan plaatsvindt tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

Open voor verkenner

Werkgeversorganisatie VWOV heeft maandag al met FNV en CNV gesproken op initiatief van reizigersvereniging Rover. Dat gesprek leidde nog niet tot een doorbraak, maar de werkgevers hebben wel gezegd open te staan voor een verkenner of procesbegeleider. "We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen", laat VWOV-voorzitter Fred Kagie weten. "Randvoorwaardelijk voor nieuwe gesprekken is dat er niet gestaakt wordt en daarbij dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!