Wat kosten de politieke campagnes?

Een verkiezingsbord in Maastricht © Jean-Pierre Geussens
De budgetten en strategieën voor de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg lopen flink uiteen. Koploper is de PvdA, al wil het CDA niet zeggen hoe groot de campagnekas is.
Zo blijkt uit een rondgang door L1.

Pot PvdA

Koploper met een budget van zo’n 50.000 euro voor de Limburgse campagne is de PvdA. Van dat geld heeft de partij onder meer posters gemaakt met de verschillende kandidaten. De budgetten van SP en Partij voor de Dieren liggen onder de 10.000 euro, D66 spendeert tussen de 10.000 en 15.000 euro. "50plus zal niet meer dan 20.000 euro uitgeven", aldus voorzitter Gerard van Hooft.
Het budget van 50PLUS en ook de SP is tot stand gekomen door contributie en afdracht van leden die een zetel hebben in de Tweede Kamer, provinciale Staten of de gemeenteraden.

Webshop

BBB besteedt zo'n 15.000 euro in Limburg. De spandoeken langs snelwegen zijn door aanhangers gekocht in de webshop van de partij, en komen dus niet uit de campagnekas waar de BBB een deel van het geld opspaart. "We willen niet alles uitgeven aan de Provinciale Statenverkiezingen. We vermoeden dat er dit jaar ook landelijke verkiezingen komen", zegt landelijk partijsecretaris Henk Vermeer.
Simon Slooten van het landelijk bestuur van JA21 meldt dat er voor provincies geen eigen campagne-budget is.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!