Waterschapsverkiezingen: 'Noord-Koreaanse toestanden'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het CDA doet in Limburg niet mee aan de waterschapsverkiezingen. Maar via een slimme constructie zitten er toch opvallend veel bekende CDA'ers in het bestuur van Waterschap Limburg.
Tegenstanders spreken van 'kiezersbedrog en Noord-Koreaanse toestanden'.

Waterbelang

In totaal doen er half maart 18 partijen mee aan de waterschapsverkiezingen, de meeste van het land. Negen van die partijen hebben de naam Waterbelang, van Waterbelang Venray en Maasduinen tot Waterbelang Heuvelland. In vrijwel alle gevallen staan prominente en plaatselijk bekende CDA'ers op plek nummer 1. Zo staat Marc Breugelmans, CDA-fractievoorzitter in Roermond, bovenaan de lijst van Waterbelang Midden-Limburg.

Constructie

Deze constructie werd in 2008 door het CDA bedacht en later werden Waterbelang en het CDA juridisch gescheiden van elkaar. Dus formeel gezien hebben beide niks met elkaar te maken. Dat is de theorie. In de praktijk staan er vrijwel alleen maar bekende CDA-politici bovenaan de lijsten voor de verkiezingen van het waterschap.

Niet netjes

Als gevolg van deze constructie, met dus negen lijsten, staat de partij 50PLUS pas als nummer lijst 13 op de kandidatenlijst. Huidig waterschapbestuurslid van 50PLUS Jacques Arntz voelt zich gedupeerd en spreekt van Noord-Koreaanse toestanden. "Kiezersbedrog is een zwaar woord, maar het is niet netjes. Moreel gezien is dit gewoon niet passend." Andere partijen in het waterschap zijn ook ongelukkig met de gang van zaken maar durven dit niet hardop uit te spreken.

Aparte partij

Door deze constructie van Waterbelang haalde de partij de vorige keer tweederde van alle stemmen. Het CDA blijft erbij dat ze er niks mee te maken heeft. Lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen Michael Theuns: "We doen al jaren niet mee aan die verkiezingen. Want we vinden dat onze belangen al goed genoeg vertegenwoordigd zijn." Maar is het geen kiezersbedrog? Nee, zegt Theuns: "Het is een aparte partij, het is geen CDA en ik hoef daar dus ook geen verantwoording over af te leggen."

Binnen de wet

Overigens bestaat het dagelijks bestuur van waterschap ook vrijwel alleen uit prominente CDA'ers. Dijkgraaf Patrick van der Broeck was oud CDA-wethouder en oud CDA-gedeputeerde. "Vanuit mijn rol als dijkgraaf kan ik benadrukken dat ik het goed vind dat er wat te kiezen valt en dat er zoveel partijen meedoen. En het is aan de kiezer om een keuze te maken. Ik ga daar niet over. Het valt binnen de wet en daar houden we ons aan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!