Directeur Bonnefantenmuseum trots op meesterwerk Rembrandt

De Vaandeldrager van Rembrandt hangt sinds donderdag in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. © ANP
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt is sinds donderdag in het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien.
Het meesterwerk hangt een maand lang in het museum.

Trots

Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, is enorm trots dat het zelfportret van Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1636, te zien is in zijn museum. "Dat gebeurt niet dagelijks, dat is heel bijzonder."

Typisch Rembrandt

Rembrandt maakte het schilderij toen hij net in Amsterdam was gearriveerd, vertelde Huijts in de L1 Nieuwsshow op de radio donderdagochtend. "Rembrandt stond nog aan het begin van zijn carrière. Hij schilderde een vaandeldrager met prachtige lichtinval, typisch Rembrandt en een fantastische stofuitdrukking. Hij zet met heel weinig kleuren een meesterlijk portret neer."

TEFAF

De Vaandeldrager is na aankoop door het Rijksmuseum op toer gegaan door Nederland langs alle provincies. Het Bonnefantenmuseum wilde het schilderij graag in dezelfde maand als de TEFAF in Maastricht hebben hangen. "Dat vonden wij de perfecte context voor dit werk."

Veiligheidsmaatregelen

Met de komst van het schilderij naar het Bonnefantenmuseum is qua veiligheid niks aan het toeval overgelaten aldus Huijts. "We zijn als museum al professioneel wat betreft veiligheid. De veiligheidsmaatregelen zijn passend bij het tonen van zo'n werk. Het schilderij wordt getoond in een extra extra speciaal beveiligde vitrine."

Publiekstrekker

Het Bonnefantenmuseum verwacht enkele tienduizenden bezoekers die het zelfportret van Rembrandt willen zien. "We weten van de collega's dat dit een publiekstrekker is." Het schilderij is op vrijdag 10 maart en woensdag 29 maart gratis te bekijken in het Maastrichtse museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!