Nieuws

Peiling Statenverkiezingen: PVV de grootste, VVD op twee

Het Gouvernement © Jean-Pierre Geusens
De PVV wordt volgens een peiling de grootste partij bij de komende Statenverkiezingen op 15 maart. De VVD eindigt volgens de poll als tweede, de SP eindigt op drie.
De PVV zou volgens de peiling uitkomen op 9 zetels, de VVD op 7 en de SP op 5 zetels. Dat blijkt uit een onderzoek door EenVandaag en Ipsos, dat is gehouden tussen 20 en 27 februari.

Versnippering

Het CDA, op dit moment de grootste Statenfractie, komt volgens de peiling niet verder dan een gedeelde vierde plek met 4 zetels. Ook PvdA, D66 en nieuwkomer BoerBurgerBeweging komen volgens het onderzoek uit op 4 zetels. Daarna volgen GroenLinks (3), FvD (2), Lokaal-Limburg (2), JA21 (2) en de Partij voor de Dieren (1).

Coalitievorming

De 47 zetels in de Staten worden volgens de peiling verdeeld over 12 partijen. De uitslag van de peiling zou betekenen dat een eventuele coalitie uit minstens 4 partijen moet bestaan. Het is twijfelachtig of dat lukt, aangezien het nog maar de vraag is of de vier grootste partijen met elkaar willen samenwerken.
Op dit moment is het CDA nog de grootste fractie in Provinciale Staten met 9 zetels. Bij de verkiezingen van 2019 werd Forum voor Democratie tweede met 7 zetels, maar daarvan zijn er nog maar twee over omdat die partij in verschillende stadia uit elkaar is gevallen.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp Kieskompas is hier te vinden. De stemhulp is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP).
De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag, maar geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. Aan het onderzoek deden 511 Limburgers mee. De gegevens zijn verzameld van 20 tot en met 27 februari. De marge is gemiddeld 2 zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. Dat betekent dat bijvoorbeeld niet met zekerheid gezegd kan worden dat de PVV nu de grootste partij is van Limburg en ook niet dat bijvoorbeeld de VVD (+2) aan zetels wint. De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!