Misbruik en uitbuiting arbeidsmigranten strafbaar gesteld

Een ruimte in Linne waarin arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden leefden. © Gemeente Maasgouw
Er komt een nieuwe wet die misbruik van arbeidsmigranten strafbaar stelt. Dit moet de kwetsbare positie van arbeidsmigranten versterken.
Burgemeester Stef Strous van Maasgouw is blij met de maatregel. Hij hoopt dat er een preventieve werking vanuit gaat.

Extra middelen

Strous kreeg in 2021 in Linne zelf te maken met een ondernemer in zijn gemeente die Roemeense arbeidsmigranten op erbarmelijke wijze onderdak bood. Hij is blij met extra middelen in de gereedschapskist om rotte appels eruit te filteren.

Ernstige benadeling

Er is nu een wetsartikel in de maak waarin “ernstige benadeling” strafbaar wordt gesteld. Behalve slechte huisvesting, kan daarmee ook onderbetaling van (over)werk worden aangepakt. Of ondernemers die het paspoort van hun werknemers confisqueren.

Uitzendbureaus en bedrijven

Volgens Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geldt de maatregel voor uitzendbureaus maar net zo goed voor bedrijven die gebruikmaken van arbeidsmigranten. "Die moeten zich vergewissen dat de buitenlandse werknemers hier in goede omstandigheden verblijven."

Goede richting

Volgens Strous een stap in de goede richting. ‘Dan kan straks iedereen, dus ook een buurman van een verblijfslocatie of een arbeidsmigrant zelf aan de bel trekken en een strafrechtelijk onderzoek laten starten.’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!