Gemeenten: doe WOZ-bezwaar zelf, niet via commerciële partij

Stockfoto © iStock
Gemeenten zijn bezorgd over de stijgende kosten van WOZ-bezwaarprocedures. Ze roepen inwoners daarom op rechtstreeks naar de gemeente te stappen in plaats van een commercieel bezwaarbureau in te schakelen.
Als zo'n bureau slaagt, moet de gemeente namelijk een zogeheten proceskostenvergoeding betalen. En die vergoedingen kunnen per individueel geval van honderden tot enkele duizenden euro's oplopen, schrijft de NOS.

Hoge kosten

Daarnaast zijn ambtenaren veel tijd kwijt met die officiële bezwaarprocedures en ook dat kost veel geld. "De totale kosten van bezwaarprocedures zijn uiteindelijk misschien wel drie keer zo hoog als de vergoedingen", zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer, toezichthouder op gemeentelijke WOZ-waarderingen, bij de NOS.
Door eerst zelf naar de bezwaren te kijken, hopen de gemeenten fouten sneller op te kunnen sporen en daarmee hoge kosten te voorkomen.

'Bel even'

"Gemeenten zeggen steeds vaker: bel eerst even. Als ze dan een fout constateren, kunnen ze het makkelijk en snel regelen", aldus Kathmann. "Want als je formele bezwaarprocedures ingaat, met zo'n bureau en een hoorzitting enzovoort, dan duurt het veel langer."
Naast gemeenten als Deventer, Arnhem en Zwolle doet gemeente Venray zelf een oproep via sociale media aan burgers om zelf bezwaar te maken. "Bel altijd eerst met de gemeente, voordat je een bezwaarschrift indient. Dan kijken we er eerst samen naar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!