Nieuws

Limburg Stemt: Omzien!

Emma Palmen van Omzien © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker van de partij Omzien! is de 56-jarige Emma Palmen uit Oostrum.
De belangrijkste thema's zijn volgens haar naast de stikstofcrisis, de vluchtelingenstroom, de veiligheid, het grote tekort aan woningen en de natuur. In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Minder stikstof

De partij is tegen het verplicht opkopen van agrarische bedrijven of het intrekken van natuurvergunningen om zo de stikstofdoelen in het jaar 2030 te halen. Dan moet volgens de minister voor natuur en stikstof een reductie zijn bereikt van 50 procent.

Onvrede

Lijsttrekker Emma Palmen begon in 2019 in de CDA-fractie die toen met 9 zetels de grootste partij was in Provinciale Staten. Begin 2022 zegde ze haar lidmaatschap op en stapte uit de fractie. Ze gaf haar zetel niet terug, maar ging als eenmansfractie verder. Palmen vindt dat bij het CDA het instituut belangrijker is dan de mensen in de provincie over wie het juist zou moeten gaan.

Programma

Omzien! vindt dat er niet gebouwd mag worden in het buitengebied en permanente bewoning van recreatiewoningen verboden moet blijven. Ook is de partij tegen kernenergie. Een motie in de staten om het agrarisch vak weer populair te maken onder jongeren, kreeg geen meerderheid.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp, die is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP), is hier te vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!