Meer Limburgse gemeenten overwegen donaties na aardbeving

Aardbevingsschade in Turkije © Istock
In navolging van de gemeente Brunssum gaan ook andere gemeentes een bedrag per inwoner doneren aan de getroffenen van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië.
Gemeente Venlo en Roermond hebben ook al besloten een donatie te doen. Andere gemeentes zijn nog in overleg.

1 euro per inwoner

De gemeente Venlo stelt 1 euro per inwoner beschikbaar. Hiermee wordt er een donatie van ruim 100.000 euro gedaan voor de hulpverlening in het rampgebied. In Roermond hadden alle raadsleden een motie ingediend om precies ditzelfde te doen. De motie is donderdagavond unaniem aangenomen, waarmee er vanuit Roermond 60.021 euro beschikbaar komt.

Geen geld vanuit Roerdalen

De gemeente Roerdalen laat weten geen geld te gaan doneren namens de inwoners. "Wij vinden het prima als inwoners uit eigen beweging geld willen doneren voor de slachtoffers van deze ramp. Wij vinden het niet juist om als college van B&W voor onze inwoners te bepalen aan welke goede doelen gemeenschapsgeld wordt uitgegeven", zo schrijft de gemeente in een reactie.

Na het weekend

In Venray, Beek en Eijsden-Margraten bespreken de gemeenteraden op dinsdag 14 februari wat ze gaan doen. Hetzelfde doet ook de gemeente Nederweert. In een reactie laat de gemeente weten later een besluit te nemen. Ook de gemeente Gennep beslist pas na het weekend wat ze gaat doen. In de gemeente Landgraaf wordt het nog intern besproken.
In de afgelopen dagen hebben landelijk zo'n dertig gemeenten aangekondigd dat ze 1 euro per inwoner doneren. Donderdagavond werd bekend dat er al bijna vier miljoen euro is opgehaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!