Handcrew klaar voor (grote) natuurbranden

Handcrew Nederland-Zuid © L1 (Ruud van Broekhoven )
Medewerkers van de Handcrew Zuid-Nederland hebben zaterdag in de bossen van Heythuysen voor het eerst in de praktijk geoefend.
Het is de tweede Handcrew van Nederland die inzetbaar moeten zijn bij (grote)natuurbranden. Dit zijn een groep van zo'n twintig brandweermensen die ingezet worden tijdens zowel het bestrijden van een natuurbrand als in de nablusfase.

Brandhaard

Bij branden in natuurgebieden is het voor de brandweer vaak lastig om bij de brandhaard te komen. Zij krijgen dan ondersteuning van een speciaal opgeleid team uit Overijssel. Vanaf april dit jaar moet er in Zuid-Nederland een vergelijkbaar team oproepbaar zijn.

Stoplijn

In Heythuysen worden de medewerkers geleerd een stoplijn te maken. Een lange zandlijn moet ervoor zorgen dat de brand niet verder kan uitbreiden. Het succes van de handcrew was eerder al zichtbaar bij de bestrijding in de Deurnse Peel. Gelijktijdig woedde in nationaal park De Meinweg ook een brand. Hier kon geen gebruik gemaakt worden van dit gespecialiseerde team waardoor de behoefte ontstond een tweede handcrew in te richten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!