Nieuws

Coronadip voorbij voor Maastricht Aachen Airport

Passagiers van een Corendon-vlucht op Maastricht Aachen Airport © L1 (Erwin Minkenberg)
Meer dan een kwart miljoen passagiers vlogen in 2022 van of naar Maastricht Aachen Airport. Daarmee is de coronadip voor het vliegveld in Beek duidelijk voorbij.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Passagiers

Toch ligt het aantal reizigers nog niet op het niveau van 2019. Toen maakten nog meer dan 400.000 reizigers gebruik van de Limburgse luchthaven. In dat jaar zette chartermaatschappij Corendon groot in op vliegvakanties vanaf Maastricht. Vorig jaar was dat minder. Het beeld in Maastricht komt ook overeen met de landelijke cijfers: in heel Nederland telde het CBS afgelopen jaar 61 miljoen luchtreizigers. Dat is een kwart minder dan in 2019.

Vracht

De hoeveelheid luchtvracht bleef in Maastricht de afgelopen jaren min of meer gelijk, al lag het in de coronajaren wel iets hoger. Daarbij speelt een rol dat via het vliegveld in Beek verhoudingsgewijs veel medische producten worden aan- en afgevoerd. Toch is dit beeld ook vergelijkbaar met dat van Schiphol, de andere vrachtluchthaven van Nederland. Daar werd afgelopen jaar 13,8 procent minder vracht vervoerd, op MAA was die daling 15,5 procent.

Vluchten en bewegingen

Het aantal vluchten lag vorig jaar iets lager dan in 2021, maar dat zal voor omwonenden om het even zijn geweest. Het aantal van bijna 11.000 vliegbewegingen lag namelijk tien procent hoger dan in 2021. Het verschil zit 'm erin dat bij een beweging alles wordt meegeteld, inclusief een doorstart of de start of het vertrek van een klein vliegtuigje of helikopter. Het CBS telt een vlucht als een 'binnengekomen of vertrekkende vlucht in het handelsverkeer'. Wat dus alle passagiers- en vrachtvluchten betreft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!