Raymond Knops verruilt Tweede Kamer voor wapenlobby

Raymond Knops in de Tweede Kamer © ANP
CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops uit Hegelsom stapt uit de politiek. De oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), de lobbyvereniging voor de Nederlandse wapenindustrie.
Daarmee keert Knops terug in de hoek waarin hij zijn carrière begon. De stichting NIDV ondersteunt de Nederlandse defensie-industrie bij het binnenhalen van (overheids-)opdrachten. De organisatie doet dat door samen te werken met het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen.

Officier

Voordat hij de politiek in ging , was Knops officier bij de Koninklijke Luchtmacht. In 2001 zwaaide hij af. Hij was op dat moment al drie jaar raadslid in de toenmalige gemeente Horst, waar hij later ook wethouder en locoburgemeester werd. Als reserve-officier diende Knops in 2004 en 2005 enkele maanden in Irak.

Tweede Kamer

In 2005 kwam hij in de Tweede Kamer als opvolger van Hubert Bruls, die burgemeester werd in Venlo. Bij de verkiezingen van 2007 en 2010 werd Knops allebei de keren net niet verkozen, maar kwam hij alsnog in de Kamer dankzij doorschuivende of vertrekkende partijgenoten.

Kabinet

In 2012 en 2017 werd Knops op eigen kracht herkozen. Tussen 2017 en 2019 zat hij als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. Hij werd minister toen Kajsa Ollongren om gezondheidsredenen een tijdje terugtrad. Na de verkiezingen van 2021 keerde Knops terug in de Tweede Kamer.
Wie hem opvolgt in de Tweede Kamer is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!