Heerlen pakt huisvesting arbeidsmigranten aan

Een ruimte in Linne waarin arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden leefden © Gemeente Maasgouw
De gemeente Heerlen gaat de soms erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeidsmigranten worden gehuisvest aanpakken. Met een reeks maatregelen wil Heerlen voorkomen dat nog meer woningen worden ingericht als woonkazerne voor met name Oost-Europeanen die hier tijdelijk komen werken.
Het plan volgt op het verbod dat de gemeente vorig jaar instelde op het opsplitsen en verkameren van woningen.

Voorbereidingsbesluit

De gemeente wil met een zogenoemd voorbereidingsbesluit de komst van nieuwe migrantenwoningen tegenhouden. Zo'n besluit bevriest als het ware de bestaande situatie, waardoor er geen nieuwe vergunningen voor verhuring kunnen worden verstrekt.

Malafide huisjesmelkers

Heerlen wil met de aanpak vooral malafide huisjesmelkers tegenhouden die woonruimte verhuren aan arbeidsmigranten. "Je ziet soms driekamerwoningen die zijn bedoeld voor één gezin, die worden gebruikt om een stuk of tien arbeidsmigranten onder te brengen", zegt burgemeester Roel Wever. "Zo'n huisjesbaas verhuurt geen woning of kamers, maar bedden."

Overlast

Zulke leefomstandigheden zijn niet alleen vervelend voor de arbeidsmigranten zelf, maar ook voor de omgeving. Rond dit soort woningen ontstaat vaak overlast. Niet alleen door de bewoners zelf, maar ook omdat er bijvoorbeeld veel meer parkeerruimte nodig is.

Aanbevelingen

Het plan van de gemeente wordt geen strak verbod. Verhuurders die arbeidsmigranten op een verantwoorde manier willen onderbrengen, kunnen wel groen licht krijgen. Heerlen kijkt daarvoor naar de aanbevelingen die Emile Roemer twee jaar geleden deed in een rapport dat hij schreef over de huisvesting van arbeidsmigranten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!