Nieuws

Aantal woninginbraken blijft in Limburg dalen

Stockfoto © iStock
Het aantal woninginbraken blijft in Limburg dalen, terwijl er landelijk voor het eerst in jaren juist een stijging zichtbaar is. Inbrekers sloegen vorig jaar 1343 keer toe in onze provincie.
Een jaar eerder registreerde de politie nog 1538 inbraken. Dat komt neer op een daling van 12,7 procent, blijkt uit een analyse op basis van politiecijfers.

Inbrekers

Landelijk was voor het eerst in jaren weer een stijging zichtbaar, van 3,5 procent. Volgens de politie is er sprake van een 'direct verband' met de coronamaatregelen. "In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe", aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.
Met name in Drenthe (34,6 procent), Friesland (18,9 procent) en Overijssel (17,2 procent) werd vaker ingebroken, vergeleken met 2021. In Limburg daalde het aantal woninginbraken het hardst, maar ook Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland noteerden een lichte daling.

Bergen

Op gemeenteniveau valt Bergen op. Net als in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude daalde daar het aantal woninginbraken met meer dan 70 procent. Ook Roerdalen (-58,3 procent) en Leudal, waar het aantal inbraken halveerde, laten een flinke daling zien.
Ook Mook en Middelaar valt op: daar verdubbelde het aantal woninginbraken juist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!