Nieuws

Nog te weinig statushouders gehuisvest in Limburg

Stockfoto © iStock
Limburgse gemeenten hebben afgelopen jaar onvoldoende statushouders gehuisvest. Valkenburg en Horst aan de Maas hebben de grootste achterstand, maar die laatste gemeente is begonnen aan een inhaalslag.
Aan het begin van 2022 stond Limburg nog op een tekort van 371 vergunninghouders. Dat is aan het eind van dat jaar teruggebracht tot 85 asielzoekers met een verblijfsvergunning, blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Elke gemeente krijgt in januari en juli een taakstelling om statushouders te huisvesten. Het aantal mensen dat in een gemeente moet worden gehuisvest, is afgestemd op het aantal inwoners.

Huisvesting

In totaal kregen 1795 statushouders een woning in Limburg. Dat zijn er ruim 300 meer dan de provincie voor afgelopen jaar als doel gesteld kreeg. Toch staat Limburg in de min, omdat er een jaar eerder te weinig statushouders een eigen huis kregen.
Limburg is één van drie provincies in Nederland die het gestelde doel nog niet heeft behaald. Ook Groningen en Noord-Holland staan in de min.

Lokale verschillen

Alle gemeenten afzonderlijk kregen van het Rijk een doelstelling. Twaalf Limburgse gemeenten voldoen hieraan. Tien van hen hebben zelfs voor meer vergunningshouders een eigen woning gevonden dan strikt noodzakelijk was. Zo wist Heerlen bijvoorbeeld 21 statushouders meer te huisvesten. De gemeente heeft daarmee de grootste voorsprong binnen de provincie.
In Venray en Vaals kregen exact voldoende statushouders een eigen huis.

Te weinig huisvesting

Twee derde van de Limburgse gemeenten heeft dus nog niet voldoende huisvesting gerealiseerd voor statushouders. Zij beginnen dit jaar in de min en moeten dus de komende tijd meer vergunninghouders huisvesten dan ze dit jaar opgelegd krijgen.

Voorrangsregel

Horst aan de Maas heeft de grootste achterstand. Maar deze gemeente lanceerde deze maand een plan om die achterstand snel weg te kunnen werken. Daar krijgen asielzoekers met een verblijfsvergunning namelijk de komende drie maanden voorrang op vrijgekomen sociale huurwoningen.
Ook in Valkenburg aan de Geul (-21), Leudal (-16) en Echt-Susteren (-14) zal er serieus werk gemaakt moeten worden van de achterstand in de huisvesting van statushouders.

Behoorlijke taakstelling

Met de nieuwe taakstelling in januari 2023 heeft Valkenburg tot juli 41 statushouders te huisvesten. Burgemeester Daan Prevoo vindt het een behoorlijke taakstelling: "De krapte op de Valkenburgse woningmarkt is door de watersnood groot. Er zijn zo’n 3.000 woningen getroffen, daarvan zijn er veel nog in renovatie. Daarnaast is slechts 20 procent van de woningen in Valkenburg eigendom van woningcorporaties."
Prevoo wil de opgelopen taakstelling gaan versnellen. "We hebben geschikte locaties voor flexwoningen. We praten met corporaties en projectontwikkelaars en op dit moment zijn er geen belemmeringen. Die woningen zijn voor statushouders en lokale woonbehoefte. Als er weerstand is, ga ik altijd het gesprek aan met inwoners. Ik wil niet meewerken aan de polarisatie die gaat over zij wel en wij niet."

Roerdalen

Roerdalen werd in oktober nog op de vingers getikt nadat bekend werd dat de gemeente niks aan opvang deed voor statushouders, asielzoekers of vluchtelingen. Aan het begin van het jaar stond de gemeente op een tekort van 26 gehuisveste asielzoekers met een verblijfsvergunning. Inmiddels is dat aantal teruggebracht tot één.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!