Topdrukte bij omkeuren snor- naar bromfiets: 'Harder rijden'

Han Driessen is bezig met het omkeuren van een snorfiets naar een bromfiets in zijn winkel in Maastricht. © L1 (Tim van der Weerden)
Rijden zonder helm op een snorfiets is sinds 1 januari verleden tijd. Bestuurders van een snorfiets en hun bijrijders moeten nu verplicht een helm dragen. Dat zorgt ervoor dat veel gebruikers hun snorfiets laten omkeuren naar een bromfiets.
"Omdat die helmplicht er nu is, willen mensen harder rijden", vertelt Han Driessen, mede-eigenaar van een scooterwinkel in Maastricht.

Snelheid

De maximum toegestane snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur. Voor een bromfiets is dat 45 kilometer per uur. In de zaak van Driessen is het op dit moment topdrukte met het omkeuren van al die snorfietsen. "Het is zeker twee keer zo druk als normaal in deze periode van het jaar", licht hij toe.

Dubbel gevoel

Willem Ton uit Maastricht laat zijn snorfiets ook omkeuren naar bromfiets. "Dan kan ik inderdaad harder rijden." Hij heeft een dubbel gevoel bij de helmplicht. "Aan de ene kant snap ik het wel, gezien het aantal verkeersslachtoffers. Maar ik houd van toeren en dan was het altijd wel lekker om zonder helm rond te rijden, vooral in de zomer. Jammer dat dit nu niet meer kan", aldus Ton.

Omkeuren

Bij het omkeuren van een snorfiets naar bromfiets let Driessen op drie specifieke punten. "Het framenummer en kenteken moeten overeen komen, ook met het kentekenpasje. We kijken ook naar het geluid. 97 decibel is het maximum. Daarnaast controleren we de snelheid door middel van een gps-meting."

Helmentekort

De vraag naar snorfietshelmen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat zorgt voor een helmentekort, door langere levertijden. "Dat merken wij ook. Niet alle modellen zijn op dit moment leverbaar", vertelt Driessen.

Boete

De helmplicht is nu ingevoerd na een roep vanuit de zorgsector. Artsen stuurden in 2019 al een brandbrief naar de Tweede Kamer vanwege het aantal ongevallen met snorfietsers. Mensen die toch nog zonder helm rondrijden, riskeren een boete van 100 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!