Nieuws

Meerderheid gemeenteraad steunt voorrangsregel statushouders

Stockfoto © iStock
Het plan om voor drie maanden lang statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen in de gemeente Horst aan de Maas gaat gewoon door.
Alleen de oppositiepartijen stemden tegen tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.

'Grote zorgen'

In een lang en emotioneel debat werd uiteindelijk duidelijk dat er genoeg steun was voor het plan van wethouder Roy Bouten (PvdA). Alleen de oppositiepartijen BVNL, VVD en Perspectief waren het niet eens met Bouten.
"We hebben grote zorgen, omdat dit besloten is zonder ons, de gemeenteraad”, zei Imke Emons (BVNL). "Er moest wel tempo komen op de opvang van statushouders, maar niet dat zij voorrang zouden krijgen op onze eigen inwoners."

Moedige beslissing

De andere partijen keken er veel positiever naar. "We hebben hier eigenlijk het college opdracht toe gegeven", zegt Bram Hendrix (Essentie). "We zijn blij dat het college meteen de handschoen oppakt. Als we al kijken naar wat we gerealiseerd hebben de afgelopen zeventien dagen, dan is die opgave feitelijk niet zo enorm om het NOS-journaal te halen. Wij voldoen gewoon aan onze taakstelling. Wij staan achter het college dat deze moedige beslissing heeft genomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!