Nieuws

Ook touringcarchauffeurs leggen werk neer

Archieffoto © iStock
Touringcarchauffeurs leggen donderdag en vrijdag, in navolging van hun collega's bij Arriva en andere streekvervoerders, ook het werk neer.
Dat meldt vakbond FNV, die met de staking de eisen voor een betere cao voor touringcarchauffeurs wil afdwingen. Veel van de chauffeurs combineren volgens de bond hun baan met een tweede functie in het streekvervoer.

Dubbele baan

Bij de verschillende touringcarbedrijven werken volgens FNV ongeveer 3000 werknemers. Net als die in het streekvervoer hebben zij ook te maken met een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim. Ook kunnen chauffeurs moeilijk rondkomen van hun salaris, stelt de vakbond.

Achteruit

FNV eist dat de lonen meestijgen met de inflatie en staat daarmee op een loonsverhoging van ruim 10 procent. Werkgevers bieden echter een verhoging in twee stappen, een van 7 procent in 2023 en een van 3 procent in 2024, met daarbovenop een eenmalige uitkering van 500 euro. Dat is volgens FNV-bestuurder Lutz Kressin onvoldoende. "Het bod dat werkgevers deden, is veel lager dan de inflatie. Dan gaan de chauffeurs er dus nog meer op achteruit."

Streekvervoer

Medewerkers van het streekvervoer in het hele land leggen donderdag en vrijdag het werk neer. Zij willen met deze stakingen een betere cao afdwingen. Regionale vervoerders waarschuwen dat de stakingen kunnen leiden tot uitval van busritten en regionale treinen. NS-treinen rijden wel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!