Nieuws

UM wil minder Chinese promovendi toelaten

Poort van de Maastrichtse universiteit © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht (UM) wil in de toekomst minder Chinese promovendi toelaten, omdat die amper rond kunnen komen.
Dat blijkt uit een enquete van de UM, meldt universiteitskrant De Observant. Ook elders in Nederland speelt het probleem.

Stuur minder kandidaten

De UM vraagt de Chinese instantie die beurzen uitreikt aan studenten die in het buitenland willen promoveren, om met hetzelfde budget minder kandidaten naar Maastricht te sturen. De Chinese overheid kent een beurs toe om 60 Chinese promotiekandidaten te plaatsen. Het voorstel van de UM is nu om er nog maar 59 te sturen. Daardoor heeft iedereen zo'n 150 euro per maand extra te besteden.

Afhankelijk van bijdrage familie

Uit een eerdere rondvraag zou blijken dat de situatie rondom promovendi in Limburg zou meevallen. Promotie onderzoekers in Maastricht zouden nog kunnen leven van de beurs van 1350 euro per maand. Dat kwam vooral omdat de huurprijzen in Limburg lager liggen dan in de Randstad. Toch komt de UM daar nu op terug. Naar aanleiding van een enquête onder 242 kandidaten blijkt zelfs dat ze te weinig geld hebben om rond te komen. Het scheelt al zo gauw 600 euro met promovendi of PhD-kandidaten uit andere landen. De Chinese kandidaten zijn daarom afhankelijk van een bijdrage van hun familie om in Limburg te kunnen leven.

Buiten de boot

Bovendien geldt een promotietraject niet als vaste baan, waardoor kandidaten ook voor veel voorzieningen buiten de boot vallen. Ze hebben geen recht op ziektekostenverzekering, vakantiegeld, verlofdagen of pensioenopbouw. Kosten voor een congres of vakliteratuur moeten ze ook zelf betalen.

Promovendus

Een promovendus (meervoud promovendi) of PhD-kandidaat is iemand die gaat promoveren in een bepaald wetenschappelijk veld, zoals economie, geschiedenis of rechten. Dat kunnen studenten zijn maar ook zogeheten 'postdoc' kandidaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!